Friday, May 11, 2012

5 Sebab Senaman TAK Wajib Untuk Kurangkan Berat Badan


Ingin kurangkan berat badan tapi tiada masa untuk bersenam? Jangan jadikan senaman sebagai penghalang untuk kurangkan berat badan sekarang kerana ia tidak wajib. Betul ke? Biar saya jelaskan dengan 5 contoh:
  1. Bulan puasa. Pada bulan ramadhan ramai yang kurangkan berat badan walaupun tidak bersenam langsung. Padahal, aktiviti fizikal pada bulan mulia itu kurang lagi berbanding bulan yang lain.
  2. Sakit. Sekiranya anda demam atau sakit yang memaksa diri anda berehat, berat badan pun menurun.
  3. Nelayan dan petani. Mereka tiada senaman yang khusus. Yes gaya hidup mereka aktif tapi tidaklah perlukan senaman tambahan seperti jogging, gym dan lain-lain.
  4. Berat tak turun walaupun bersenam. Ramai yang email saya mengatakan bahawa mereka giat aktif lakukan senaman jogging ataupun di gym tetapi berat badan tidak menganyak pun. Adakah itu salah senaman atau memang senaman tidak memainkan peranan?
  5. Semasa isteri saya mengandung pada 2010, saya memang kurang bersenam. Boleh dikatakan tidak bersenam langsung. Tapi adakah berat badan saya meningkat? Tidak! Yes otot tu berkurangkan tapi sebaliknya berat saya tidak berubah.

Jadi senaman tu tak perlu untuk kurang berat?

Well perlu tapi tidak wajib. Hukumnya “harus”! Senaman membantu cepatkan proses penurunan berat badan dengan tingkatkan keluaran kalori tapi selagi pengambilan kalori tidak melebihi pengeluaran (aktiviti), maka berat akan kurang ikut kadar 7,700 kalori untuk setiap kg berat badan.
selagi pengambilan kalori tidak melebihi pengeluaran (aktiviti), maka berat akan kurang ikut kadar 7,700 kalori untuk setiap kg berat badan

Apa yang anda WAJIB tahu untuk kurangkan berat badan tanpa senaman?

Ok bab in yang paling penting. Untuk kurangkan berat tanpa senaman anda wajib tahu dan amalkan yang berikut:
  1. Ketahui keperluan kalori seharian (DCR – daily calorie requirement) unik anda. Ia bergantung kepada umur, berat, tinggi, jantina dan gaya hidup.
  2. Pandai menghitung kalori pemakanan seharian anda. Jangan biarkan ia lebih dari DCR anda.
  3. Kalori dibakar dimana-mana, termasuk semasa berjalan, naik-turun tangga, kemas rumah dan lain-lain. Pastikan gaya hidup seaktif boleh.
  4. Kadar penurunan berat badan lebih perlahan tanpa senaman. Kalau dengan senaman 3x seminggu boleh kurang 1-2 kg seminggu tapi tanpa senaman atau gaya hidup yang aktif, mungkin cuma 0.5-1kg seminggu.
"…dengan senaman 3x seminggu boleh kurang 1-2kg seminggu tapi tanpa senaman atau gaya hidup yang aktif, mungkin cuma 0.5-1kg seminggu".

Walaupun senaman tidak wajib untuk kurangkan berat badan, 
INGAT: Senaman tu penting untuk kekalkan kekuatan otot, tulang dan sistem kardiovaskular. Tak bestlah jugak kalau anda dah kurus tetapi tidak bermaya.
Credit 
Dengan Shaklee anda proses penurunan akan menjadi lebih mudah iaitu penggunaan 3 asas untuk menurunkan berat badan iaitu:-

1) Detox (alfalfa/Herb Lax)
Kenapa perlu detox? 
Para penyelidik dan pakar-pakar penjagaan kesihatan bercaya bahawa sisa makanan dan toksin yang terkumpul di dalam badan dalah penyebab utama bagi penyakit dan penuaan pramasa.Penyahtoksinan secara kerap untuk menyingkirkan bahan buangan dan toksin yang berbahaya ini membantu meningkatkan kesihatan dan kecergasan dan memudahkan badan untuk menyerap nutrien-nutrien yang diperlukan tubuh.

2) Pemecah lemak (Lecithin/Omega Guard)
Selepas detox dilakukan, lecithin/omega guard akan bertindak dengan lebih mudah tanpa halangan-halangan toksin dalam badan yang membuatkan proses menurunkan berat badan menjadi lebih sukar.
Lecithin merupakan emulsifier semulajadi yang diekstrak daripada kacang soya bertindak untuk memecahkan lemak-lemak degil dan bergabung dengan air untuk dikeluarkan melalui pembuangan air besar.

3) Protein ESP/Mealshakes/Cinch
Protein sangat diperlukan untuk pembentukan otot selepas pemecahan lemak supaya badan tidak kendur. Pemilihan protein yang tepat dapat membantu memulihkan sistem fungsi tubuh kerana setiap sel di dalam badan semuanya terdiri daripada protein. Jadi jika sel-sel badan sihat badan dapat menyerap nutrien yang diambil secara optimum dan menjadikan badan lebih bertenaga


No comments:

Post a Comment