Lahirnya Khairunnisa' binti Hishamuddin (belum official) 30 Julai 2013

4.2Kg lahir 5.07pm 30 Julai 2013, normal, tanpa jahitan, umi mengandung tanpa GDM dan masalah2 lain. 

Alkisahnya begini... 29 Julai 2013 tarikh checkup/ follow up di PPUM.. Appointment jam 8.30pagi tapi entah kenapa hari tu lambat sangat kena panggil.. Last2 jam 10 pagi lebih nama naik minta ke ceramah penyusuan.. 

Kami anak beranakpun pergilah... Umi, abah, Ainan, Widad.. 
Ceramah tu sangat BEST memang banyak ilmu baru.. From A-Z.. 
Saat kelahiran bayi sehinggalah penyusuan 2 tahun.. 


Setiap ibu dan ayah yang masuk ceramah kena pegang 'baby' dan 'breast 1 sorang.. 

Tengah-tengah dengar ceramah tu perut umi rasa sakit-sakit(dah selalu sangat Braxton Hicks) tapi lepas berbuka hilang.. Tak hairan langsunglah.. 

Habis je dengar ceramah ni tunggulah pula turn check up dengan Doktor.. Tunggu punya tunggu kenalah panggil. 

Doktor cek-cek tanya ada sakit-sakitke.. Umi jawablah ada sikit-sikit tapi lepas berbuka biasa hilang.. Tup..tup doktor nak buat VE... Adoooiiii kan dah kena.. 

Cek VE dah 2cm.. Hohoho terus admit.. 
Dalam wad umi terus puasa sampailah minum petang sampai.. Hehehe lepas tu berbukalah sebab kang bersalin tak ada tenaga pula.. 

Lepas je berbuka huaaaaaaa hilang terus sakit perut.. Kan betul braxton Hicks.. 
Umi tawaflah dalam wad tu nak bagi rasa semula sakit.. Tapi makin banyak jalan makin hilang sakit.. Huaaaaa lagi... Bilalah nak bersalin ni.. Dahlah 2 kakak
baby tak pernah kena tinggal.. Umi risau 2 beradik tu... Risau warded sebab tak tahu bila nak bersalin.. Kalau ada tanda sakit lagi suka.. 

Ok bila dah solat Isyak nurse yang tengok umi mundar mandir suruh rehat je.. Katanya kalau baby tu nak keluar, dia keluarlah tu.. Tak payahlah risau.. 

Tidurlah awal.. Tengah-tengah tidur sakit rusuk, contraction datang balik tapi boleh tahan (tu maksudnya tak real lagilah).. Dalam hati ni happylahkan.. Dan start keluar mucus darah(memang hepi sebab dah ada tanda bersalin)... Jam 5 pagi HO(agaknyalah yang oncall malam tu)
buat VE lagi sekali..tapi dia konfius
nak letak berapa CM.. Huaaaaa nurse cakap 'tak terbuka lagilah tu doktor, letak sama jelah 2cm'... 

Tapiiiiiiii lepas breakfast pagi tu nasi goreng kampung.. Sakit hilang lagi.. 
Sedihnya.. Masa MO dan Specialist round ward umi siap minta discharge lagi... Tapi tak boleh dah sebab contraction dah ada cuma ada, hilang, ada hilang.. Frust lagi.. Kalau tak bersalin hari sama, esoknya doktor nak pecahkan ketuban dan masukkan oxytocin bagi contraction(tapi kena tunggu esokkkkkkkkk)

Tengah hari tu abah datang lambat sebab nak bawa kakak-kakak kena tunggu waktu melawat.. Tak pasal-pasal sentimental.. Menangis sorang-sorang dalam wad.. Hahaha rindu kat anak-anak.. Pastu dalam hati kena bersalin hari tu juga sebab boleh keluar esoknya.. 

Pagi tu jam 10 lebih masuk group
gentle Birthing tanya pendapat nak elakkan induce.. Ada lah seorang tu bagi petua nak suruh contraction kuat.. Hehehe lepas ikut je terus rasa semacam je contraction.. 

Abah bawa kakak2 keluar wad jam 2 lebih (umi tekad ni nak bersalin hari sama)... 
Jam 2.30 siap2 nak solat Zohor lepas tu tunggu doktor round jap.. Doktor kata ada sakit? Kalau tak tahan bagitahu sya buat VE lagi.. 
Ok je time tu sebab memang boleh tahan sangat-sangat.. Kepala nak chooowwww pergi solat.. Haha buat VE kang lambat pulak solat.. Doktor pergi katil sebelah je terus hilangkan diri.. Solat Zohor dulu.. 

Lepas solat macan sempat je round sekali dua wad.. Lepas tu start dah rasa sakit makin kuat.. Baring atas katil bila sakit dah rasa macam sedikit menggigil.. Hahaha suka sungguh... Lepas tu pergi cari nurse nak bagitahu tak tahan dah.. 

Doktor tak habis lagi round wad.. Kena datang buat VE.. Masa tu 3pm++..

Waaaaaahhhhhh 5cm hoooreeeyyyy.. Ready untuk ke labor room.. Tengah2 menggigil tu sempatlah kemas semua barang masuk beg.. Hp xboleh bawa, kena tinggal dalam beg.. Call abah tak dapat (baru otw balik tak sampai lagi agaknya dan abahpun tak bajet tiba2 je nak bersalin ngeh ngeh ngeh).. 

Semua tinggal, masuk LR bawa diri je.. 
Baring sekejap VE 6cm.. Tunggu punya tunggu (dah pecahkan ketuban tapi pelik kenapa macam xkeluarpun ketubannya).. 
Lepas tu umi buat ala-2 exercise kegel teran sambil tarik nafas.. Waaaahhh ketuban makin keluar dan baru start rasa macam nak meneran.. Tapi baru 8cm.. Tak boleh teran lagi..

Ok buat lagi macam tadi.. Teran tarik slow-slow.. Main2 dengan otot pelvik.. Bila dah betul-betul rasa baby
nak keluar baru push bagi kepala keluar dulu.. Bila kepala dah nampak semua datang kerumun... 

Nurse, doktor suruh pegang besi katil.. 'Tak nak, saya nak pegang kaki'.. 

'Ok kakipun takpe'-dengar diorang cakap.. 

Umi start fokus kedudukan, kepala angkat kena dada, gigi kacip tanpa keluarkan suara, punggung stay atas tilam tak boleh angkat langsung reaaaadyyyyy pussssshhhhhh.. 
2-3kali macam tulah push terus keluar adik baby... Alhamdulillah... Senang sangat.. Baby 4.2kg..

Hasrat tak nak induce, dan tak nak jahit BERJAYA.. Syukur sungguh.. Miracle of Ramadhan.. 

Haaaaa dalam tengah-tengah sakit tu doktor offer epidural.. Nak buat apa... Lagipun umi dah masuk labor room memang sekejap je progress.. Tak nak tanggung risiko kemudian hari..hehehe.. 

Orang tanya apa tips baby besar tapi tak jahit.. Tu jelah.. Posisi meneran kena betul.. Sepanjang preggy kena rajin exercise kegel nak bagi otot stretchable dan amalkan Protein Shaklee.. Memang otot, kulit semua elastik.. 

Gambar sebelum bersalin masa ceramah.. Berat 63.5Kg gemukkkkss hehe... Selepas bersalin 54kg.. Kena turun 6kg untuk berat asal..
Berpantang dengan Shaklee, semuanya boleh... 😁


Kali ni berpantang sendiri je.. Shaklee je yang membantu.. Kerja rumah memang kena buat.. Angkat beratpun terpaksa.. Satu je... Rajin-rajinlah makan suplemen bagi badan cepat recover dan exercise kegel supaya rahim cepat naik dan masuk kembali ke tempat asal.. 

-NO JAMU
- NO HALIA
- NO KUNYIT
- NO LADA HITAM

dan apa-apa seangkatan sebab nak elakkan baby jaundice.. 

Sekarang umi telan 
1) ESP
2) Meal Shakes
3) Vita-Lea 
4) Zinc
5) B-Complex
6) Ostematrix
7) GLA-complex.. 


Bila semua dah clear baby dah matang nak on VIVIX... Hehehee 

-----
Nak tanya petua bersalin dan menyusu
Pm @ WA je ye.. Nak dapatkan set hamil, pantang dan menyusu dengan Shakleepun boleh.. 


Ummu Ainan
Shaklee ID 867161


You Might Also Like

0 comments