Atasi Dehidrasi

kecil-kecil dulu saya pernah tengok cerita Doraemon yang Full Episode tajuk apa tak tahu tapi nama Sultan yang memerintah negara padang pasir namanya Sambatha.

Sewaktu Doraemon dan kawan-kawannya melalui padang pasir tu Suneo nampak tengah-tengah padang pasir ada pokok dan air sungai di hujung padang pasir. Rupa-rupanya ia hanyalah Fatamorgana dan bila dikaitkan dengan dehidrasi ni ia ada kaitan, bila badan dah kurang air maka otak mula tak dapat proses dengan tepat. mari kita tengok tanda-tanda dehidrasi.

Fatamorgana


Dehidrasi




Badan kita terdiri drp 65% air. Berapa banyak air yang kita perlukan bergantung kepada  berapa banyak air hilang dalam air kencing dan peluh.

Berapa liter keperluan air kita sehari?

  • Ada banyak kajian. Bagi lelaki dewasa 3 liter dan wanita 2.2 liter. 
  • Anggaran kasar sekurang-kurangnya 8 gelas x 8 oz sehari atau lebih tepat lagi 1Liter bagi setiap 25KG berat badan. 
Bila kita perlu minum lebih banyak air?
  • apabila cuaca panas
  • apabila tinggal di tempat altitud tinggi
  • apabila melakukan aktiviti fizikal
  • apabila demam dan selsema
  • apabila muntah dan cirit-birit
  • dalam penerbangan jarak jauh
  • selepas berbuka puasa
  • apabila ambil ubatan tertentu 
  • breastfeeding/menyusu 
Tahap dehidrasi
  • Kurang 1-2% air- gejala bermula
  • Kurang 3-5% air- kurang fokus, tindakbalas lambat, penilaian terganggu
  • Kurang 9-15%- bahayakan nyawa
Simptom/gejala
  • Mild to moderate dehydration
  • Mulut dan lidah kering
  • Haus
  • Letih, mengantuk
  • Diapers kering pada bayi selama 3 jam
  • Volume urin kurang, pekat 
  • Tiada air mata 
  • Kulit kering
  • Sakit atau pening kepala
  • Rasa nak pitam 
  • Sembelit  
  • Severe dehydration
  • Terlalu haus
  • Terlalu mengantuk, kurang sedar
  • Keliru
  • Cepat marah
  • Kulit berkedut tidak elastik
  • Kulit dan membran mukosa terlalu kering
  • Tiada kencing langsung
  • Mata tenggelam ke dalam
  • Tekanan darah rendah
  • Denyutan jantung naik
  • Demam
  • Keliru dengan teruk, meracau
Kredit info Dehidrasi: Doktor Nurul Azreen Hashim

 Bagaimana ingin kekalkan badan terhidrat?
Shaklee ada produk khas untuk mengimbangkan elektrolit

di dalam badan dan badan kekal dalam keadaan isotonik. Selain amalkan dengan meminum air yang cukup, tambahkan Performance Drink dalam diet harian anda.


Performance Drink

Dapatkan Performance Drink anda hari ini sebelum OUT OF STOCK. 
Klik di sini untuk order terus dengan Shaklee.

----------------
Pengedar Shaklee Anda
Puan Ain
0133570906
SID#867161

You Might Also Like

0 comments