Car Bonus Shaklee; Patuh Syariahkah?

[Car Bonus Shaklee; Patuh Syariahkah?] 

Ok hari ni saya nak ulas perihal 'hadiah' yang MLM tawarkan adakah ia patuh syariah atau tidak? 

Cuba lihat rata-rata MLM lain bagi Car Bonus dalam bentuk sebuah kereta kan?? 

Kereta tersebut mestilah kereta mahal yang menunjukkan prestij tonjolkan simbol kekayaan. 

Tetapi UNIKnya Shaklee. Shaklee tak bagi sebuah kereta, tetapi bagi Car Bonus dalam bentuk CASH. Shaklee juga tidak pernah menetapkan setiap leader wajib beli kereta. Maksudnya apa?? Shaklee tidak pernah membuat 'perangkap' pada distributornya. 

Apa yang dikatakan perangkap tu?.. 

Penajaan pembelian sebuah kereta merupakan perangkap yang tidak patuh syariah. 

Kenapa? 
Gambar Hiasan

Perangkap ini sedikit sebanyak akan 'memaksa' pengedar untuk berjual bersungguh2 supaya biayaan kereta ini diteruskan. 

Tapi Shaklee? 
Shaklee bagi CASH, car bonus akan dapat seumur hidup. Pengedarnya tidak terikat langsung dengan mana-mana tanggungan kereta kerana suka hati pengedarlah nak buat apa Car Bonus tu. (Kalau boros, salah pengedar sendirilah). TAPI kalau kita sebagai leader PAKSA anak cucu beli kereta automatik tindakan leader tu bertukar jadi tidak patuh syariah.

Teringat kes beberapa bulan lepas cucu saya usaha untuk dapatkan car bonus untuk bulan sebelum tu (dah lepas syarat2 kelayakan) staf Shaklee bagitahu 'kenapa akak nak risau pasal car bonus ni? Once akak dah dapat akak akan dapat seumur hidup, katakan akak tak layak bulan ni(sebab tak cukup poin) kalau bulan depan akak cukup poin akak dapat semula).. Tapi bulan tu 'cucu' saya tetap dengan niat untuk dapatkan juga Car Bonus tu tanpa paksaan. 

*cubalah kaji bisnes plan Shaklee. Kalian akan kagum. 
**pasal produk memang sah2lahkan.. 

----
MUA
#sayajualShaklee
#0133570906

You Might Also Like

0 comments