Pages

Sunday, August 17, 2014

Panduan Mudah Hamil

Pasti ramai yang menantikan cahaya mata, tetapi masih belum ada rezeki. Jangan khuatir, sampai masanya Allah akan kurniakan kita dengan cahaya mata sendiri i.Allah. Jangan mudah putus asa, ikhtiarlah sedaya mungkin.

Berikut ialah panduan mudah hamil yang UA petih daripada blog Dr Hamid Arshat

Janin
BEBERAPA PANDUAN UNTUK MUDAH HAMIL

1. Untuk wanita kahwin cepat bila ada peluang. Terbukti wanita paling subur sebelum umur 20 tahun. Masa itu belum tumbuh endometriosis , fibroids dan lain2 penyakit peranakan.

2. Lebih 80% akan hamil satu tahun lepas kahwin. Jika ada senggugut atau gangguan haid jumpa doktor secepat untuk periksa peranakan dan ujian kesuburan.

3. Tentukan status kesihatan suami isteri terbaik. Buat rawatan jika ada penyakit.

4. Mampu buat hubungan seksual yang  sempurna dan memuaskan. Ada yang kahwin selama 6 tahun tapi masih gagal menembusi selaput dara isteri. Jumpa pakar untuk rawatan jika masih gagal dalam tempuh 6 bulan kahwin.

5. Peluang hamil terbaik jika pusingan haid isteri teratur iaitu 28-30 hari (+/- 5 hari). Waktu subur atau ovulation pada hari ke-14 jika pusingan 28 hari dan subur hari ke16 jika pusingan 30 hari.
Waktu subur boleh dikesan oleh catitan suhu BBT dan ovulation test kit.BBT

6. Hubungan seksual selang malam mulai hari ke12 hingga hari ke20. Kekuatan benih suami terbaik dalam jarak 48 jam.
Baca Surah al-fatihah, ayat qursi dan tiga qul sebelum tidur. Baca doa untuk dapat zuriat yang terbaik sebelum jimak agar dilindungi daripada gangguan syaitan.
Jangan bangun untuk buang air atau cuci faraj bila bersetubuh pada waktu subur. Kepit peha dan alas bantal dibawah pinggul selama 2-4 jam atau terus tidur. Jika ada peluang pergi cuti ditempat peranginan ketika isteri subur.

7. Ketenangan jiwa dan lapang fikiran pada kedua suami dan isteri adalah sangat diperlukan untuk menjayakan kehamilan. Exercise selama 30 minit sehari dengan berjalan kaki , jogging , kayuh basikal, berkebun, basuh kereta atau cuci rumah. Buat sebaman yoga, tai chi atau deep breathing exercise. Mulut dan hati sentiasa berzikir mengingati dan memuji Allah SWT. Baca quran 2-3 muka setiap hari. Tahan marah dan bersabar walaupun menghadapi provokasi.

8. Kawal berat badan. Kegemukan akan mengganggu hormon subur dan menghindar kematangan telur/ovulation. Rujuk kepada garis panduan untuk menguruskan badan.

9. Pemakanan yang berkhasiat dan berzat sangat penting. Sebaiknya 70% makanan dari bahan2 segar segar mentah - buah2 dan sayur2. Minum juz segar dari buah2 dan sayur2 Jauhkan gula dan manisan, fast dan junk foods . Rujuk garis panduan pemakanan

10. Makan supplement multivitamis, Vit E dan C, folic acid. Dan tambahan untuk suami zinc dan selenium.
Kredit

Daripada penjelasan Dr Hamid Arshat, pakar sakit puan, makanan harian yang sihat dan seimbang perlu malah makanan tambahan juga perlu.

 ----------
Dapatkan suplemen kesuburan hari ini daripada saya Ummu Ainan, 0133570906

Pakar Nutrisi Anda
Ummu Ainan (Puan Ain)
SID 867161
0133570906
COD USJ

No comments:

Post a Comment