Train The Trainer, Mini Nutritionist Shaklee



 Pada minggu lepas iaitu 15 dan 16 November Shaklee menganjurkan kursus khas untuk Master Coordinator dan leader yang memenuhi kriteria ditetapkan untuk mengikuti Train The Trainer.



 Dalam 2 hari ini Shaklee cover 7 part iaitu;

1) Product Workshop preparation (Bagaimana perancangan sebelum membuat product workshop dari segi penyediaan proposal, tarikh, tempat dan bajet mestilah sesuai dengan program yang dianjurkan)

2) A successful product presentation slide (Bagaimana membuat slide presentation yang berjaya dan berkesan membuat orang memberi tindakan selepas mendengar talk, dari segi persiapan speaker, pemakaian dan pembentangan)

3) Basic Nutritional Knowledge. Disebabkan Shaklee ingin melahirkan mini nutritionist dari kalangan kami, subjek Nutrition diajar dan bukan hanya mengajar tentang produk semata-mata. Apabila tahu fungsi setiap nutrien senanglah nak tahu nutrien apa yang perlu ditambah melalui makanan tambahan.

4) Human Body basics. Anatomy ringkas tentang badan manusia juga diterangkan. Apabila tahu badan sendiri kita mudah untuk rekomen nutrien apa yang diperlukan untuk setiap organ supaya sentiasa aktif dalam menjalankan tanggungjawabnya.

5) Human Body Systems. Ini pula pelajaran tentang sistem badan manusia seperti sistem pencernaan, sistem pernafasan, sistem Endocrine dan sistem-sistem lain.

6) A successful product trainer. Ok selepas tahu semua yang di atas, kita mestilah tahu setiap produk yang Shaklee tawarkan dan mengetahui juga kenapa ia diperlukan dan kenapa mesti diambil. Jadi tak adalah istilah jual suplemen sebab nak untung. Tidak sama sekali tetapi jual amal, jual dan berkongsi suplemen yang perlu untuk sistem badan.

7) Soalan-soalan yang biasa diajukan.



 Yang ini salah satu slide bagaimana membuat power point yang bagus. Apa intro, isi, klimaks, penutup supaya audiens tidak mengantuk.



 Ini pula gambar lidah yang mengalami ulser akibat kekurangan vitamin B. lepas ni tahu dahlah kalau ada pesakit yang menderita menghadapi ulser penawarnya ialah B-Complex. Ye memang betul perlu mendapatkan rawatan di klinik dan berjumpa doktor tetapi jika punca atau root cause kita tidak selesaikan nanti akan jadi penyakit yang berulang-ulang.

 Ooooooh sembelit. Gambar ini pula menunjukkan gambar najis kita. Boleh cek samada najis kita setiap hari itu bentuknya macam mana. Najis nombor 4 yang terbaik. Selain daripadanya menunjukkan badan kita kekurangan air, kurang serat atau kurang zat.





 Berikut ialah gambar rantai kimia Hormone Insuline dan rambut manusia. Daripada gambar tu menunjukkan semua atau satu badan kita ialah terdiri daripada protein. Badan terdiri daripada 2 jenis protein iaitu asid amino perlu dan tidak perlu. Asid amino tidak perlu akan dihasilkan sendiri oleh badan tetapi asid amino perlu mesti diambil dari luar iaitu daripada pemakanan. Gambar kedua-dua rantai kimia di atas lengkap asid amino perlu dan tidak perlu, maksudnya untuk mendapatkan hormon, rambut, kulit dan sistem badan yang sihat perlulah mendapat sumber protein yang cukup setiap hari. Sumber protein apakah yang memenuhi asid amino perlu itu? haaaaa nak pilih yang mana?




 Ini pula gambar neuron dan synapse. Synapse ialah gap antara 2 neuro. Ia memerlukan Neurotransmitter untuk menyampaikan malumat. Jika pengambilan makanan harian tidak dapat menyokong kesihatan neurotransmittern maka gejala di bawah akan berlaku.

 Kekurangan Neurotransmitter akan menyebabkan mood swing, anxiety dan fatigue. Lebih malang lagi depression dan masalah psikiatri.


 Ini pula fungsi asas Protein. Asas building blocks badan manusia.

 Gambar ini agak ngeri, iaitu buasir stage 4 yang sudah menjadi tumor. Setiap hari sel-sel badan kita akan bertukar kepada sel-sel baru dan akan dibuang, tetapi jika tidak dibuang ia akan menjadi tumor atau dalam kes yang lebih teruk akan menjadi kanser.


 Ini pula penyakit kanser liver. Bagaimana ia terjadi?



 Nota yang Shaklee print kepada peserta. Boleh buat revision kerana sesi kali ini Part 1, untuk layak menjadi Mini Nutritionist hendaklah mengikuti 2 part atau 2 modul dan mestilah LULUS ujian khas yang diberikan. Jadi dalam masa beberapa bulan ni setiap hari kami kena study, ulangkaji dan kaji penyakit-penyakit yang ada yang sinonim atau sering berlaku pada manusia hari ini.

Modul 2 nanti akan lebih kepada praktikal iaitu cara membaca journal, statistik dan membaca medical report yang mudah pesakit. Jadi tidaklah semberono nak suggest suplemen.

Apapun Shaklee bukan ubat, kalau anda sakit, jumpalah doktor. Jangan takut.. Dadah? Dos bukan tinggipun dan kajian telah dibuat berpuluh-puluh tahun sebelum nak hasilkan ubat tu. Tidak perlu terlalu paranoid. Suplemen sebagai pencegahan dan pengawalan supaya mengurangkan risiko-risiko yang lebih besar.

 Sebelum balik, kami dapat siji Train The Trainer.


Tidak sabar pula untuk graduate sebagai Mini Nutritionist hehe. Sebenarnya UA sudah belajar ini semua semasa di universiti dahulu. Jadi ia bukanlah sesuatu yang asing untuk UA untuk hadam semua ini.

Sekarang, UA ialah pakar nutrisi anda. Anda boleh menjadikan UA sebagai rujukan tentang sebarang makanan tambahan yang anda perlukan.


Shaklee bukan sahaja melahirkan insan yang berpendapatan luar biasa, tetapi menjadikan kami insan luar biasa.

You Might Also Like

0 comments