Wednesday, March 4, 2015

6 FUNGSI ASAS PROTEIN DI DALAM BADAN INI MEMBUATKAN ANDA TIDAK LAGI MENINGGALKAN ESP SETIAP HARI


Protein adalah bahan penting yang terdapat dalam setiap sel dalam tubuh manusia.
Selain air, protein adalah bahan yang paling banyak di dalam badan anda . 
Protein terbahagi kepada dua perlu dan tidak perlu. Protein tidak perlu dihasilkan sendiri oleh badan manakala protein perlu tidak dapat dihasilkan, ia mestilah diambil dalam diet harian. Ia digunakan dalam proses penting dan dengan itu perlu diganti secara konsisten . Anda boleh mencapai keperluan ini  dengan kerap memakan makanan yang mengandungi protein.

PEMBAIKAN DAN PENYELENGGARAAN

Protein merupakan blok bangunan badan. Ia dinamakan sedemikian kerana protein adalah penting dalam penyelenggaraan tisu badan , termasuk pembangunan dan pembaikan . Rambut , kulit, mata , otot dan organ-organ kesemuanya dibuat  daripada protein . Inilah sebabnya mengapa kanak-kanak memerlukan lebih protein setiap paun berat badan daripada orang dewasa ; mereka berkembang dan mengembangkan tisu protein baru .

What Are the Functions of Protein in the Human Body?

3D of human cells. Photo Credit tagota/iStock/Getty Images
Protein yang cukup diperlukan untuk memastikan kesihatan dan keanjalan kulit. Jika anda mahukan kulit cantik, jadikan minuman protein sebagai minuman harian.
 
TENAGA

Protein adalah sumber utama tenaga . Jika anda mengambil lebih protein daripada yang anda perlukan untuk penyelenggaraan tisu badan dan fungsi-fungsi lain yang diperlukan , badan anda akan menggunakannya untuk tenaga . Jika ia tidak diperlukan kerana pengambilan yang mencukupi sumber tenaga lain seperti karbohidrat , protein yang akan digunakan untuk membuat lemak dan menjadi sebahagian daripada sel-sel lemak .HORMON

Protein terlibat dalam penciptaan beberapa hormon . Bahan-bahan ini membantu mengawal fungsi badan yang melibatkan interaksi beberapa organ . Insulin adalah sejenis protein yang kecil , adalah satu contoh hormon yang mengawal gula darah . Ia melibatkan interaksi organ seperti pankreas dan hati . Secretin , adalah satu lagi contoh hormon protein . Ini membantu bahan dalam proses penghadaman dengan merangsang pankreas dan usus untuk mewujudkan jus pencernaan perlu.

ENZIM

Enzim adalah protein yang meningkatkan kadar tindak balas kimia dalam badan. Malah , sebahagian besar reaksi kimia yang diperlukan dalam badan tidak akan cekap dilaksanakan tanpa enzim . Sebagai contoh , satu jenis fungsi enzim sebagai bantuan dalam mencerna protein yang besar , karbohidrat dan molekul lemak kepada molekul-molekul yang lebih kecil , manakala yang lain membantu penciptaan DNA .

DNA

PENGANGKUTAN DAN PENYIMPANAN MOLEKUL


Protein adalah unsur utama dalam pengangkutan molekul tertentu . Sebagai contoh , hemoglobin merupakan protein yang mengangkut oksigen ke seluruh badan . Protein juga kadang-kadang digunakan untuk menyimpan molekul tertentu . Ferritin adalah contoh bagi sebuah protein yang bergabung dengan zat besi untuk simpanan di dalam hati.

ANTIBODI

Antibodi adalah satu lagi jenis protein penting untuk kesihatan manusia . Antibodi adalah satu komponen utama sistem imun dan membantu melawan jangkitan yang disebabkan oleh bakteria dan virus . Sistem imun menghasilkan banyak antibodi yang berbeza , masing-masing dengan struktur yang sedikit berbeza yang membolehkan ia untuk mengenali sesuatu jenis bakteria , virus atau lain-lain jenis menyerang organisma . Setelah antibodi mengiktiraf dan mengikat kepada kuman yang menyerang , ia memberi isyarat kepada sistem imun untuk memusnahkan penceroboh .


What Are the Functions of Protein in the Human Body?


Microscopic view of bacteria. Photo Credit Duncan Smith/Photodisc/Getty Image

Antibodi lemah mudah sakit : Gambar Google
   

 ---------------------------------------------------
 Review produk


Protein ESP

  • Sumber Non-GMO Soya
  • Glisemik Indeks Rendah
  • 14g Protein setiap hidangan

BELI 6 PERCUMA 1
BELI 2 DISKAUN 5% ORDER STOK ESP ANDA HARI INI DARIPADA SAYA TUAN NURUL AIN (013-3570906)
  

No comments:

Post a Comment