Sunday, January 7, 2018

10 Cara Penjagaan Wajah Tahun Baru

Sama ada kita ingin memulakan rutin penjagaan wajah yang baru atau hanya ingin melihat apa yang mungkin hilang dalam rutin semasa, pastikan tahun ini sebagai tahun yang terbaik untuk kesihatan kulit wajah kita. 1. Bermula dari Dalam

Kesihatan kulit sering mencerminkan kesihatan kita secara keseluruhan. Mungkin kita tidak makan buah-buahan dan sayur-sayuran yang cukup, makan terlalu banyak makanan ringan, atau kekurangan nutrisi penting yang diperlukan oleh tubuh kita. Amalkan pemakanan yang sihat sebagai keutamaan, dan pertimbangkan untuk menambah multivitamin, asid lemak penting, dan vitamin D. Minum banyak air sepanjang hari untuk terus kekal terhidrat


2. Pakai Pelembab Pagi dan Malam

Kita semua tahu mandi menggunakan air panas boleh menghilangkan minyak penting daripada kulit. Gantikan minyak ini dengan pelembap yang baik setiap kali kita keluar dari bilik mandi. Pakar dermatologi mencadangkan pelembap dalam masa 10 minit selepas mandi untuk hasil terbaik. Juga, gunakan produk yang dirumuskan untuk digunakan pada kulit muka yang halus sebagai sebahagian daripada program penjagaan kulit kita.

3.  Gunakan Pelindung Matahari Setiap Hari

Tidak ada satu perkara yang akan memberi kesan kepada kulit kita lebih daripada menggunakan pelindung matahari setiap hari. Cahaya ultraviolet daripada matahari berbahaya kepada kulit kita dan mempunyai kesan kumulatif sepanjang hayat. Dapatkan pelindung matahari yang baik secara semulajadi seperti zink oksida atau gunakan krim BB (yang merupakan kombinasi solek dan pelindung matahari di dalam satu) dan menjadikan pelindung matahari sebagai bahagian automatik daripada rutin penjagaan kulit harian kita.

4. Tanggalkan Solekan Sebelum Tidur

Memakai kosmetik bukan sahaja memerangkap beberapa kotoran, bakteria, malah radikal bebas pada kulit, tetapi memakai alat solek semalaman boleh menyebabkan jerawat. Rutin malam yang sihat untuk memastikan kulit anda kelihatan bersih termasuk removal, pembersihan, toning dan pelembab sebelum tidur.

5. Kembali Segar Selepas Senaman


Pergi ke gym adalah satu langkah besar untuk kesihatan kulit. Senaman membawa darah, nutrien, dan oksigen yang sangat diperlukan untuk kulit kita. Tetapi kita perlu mandi secepat mungkin selepas bersenam untuk menghilangkan peluh, kotoran, dan bakteria. Memakai pakaian serap peluh dan membawa kain lap dan pembersih tangan di dalam beg gym juga merupakan pilihan yang baik untuk mengelakkan kuman.

6. Lawati Pakar Penjagaan Kulit

Pemeriksaan kesihatan kulit kita setiap tahun adalah kebiasaan yang baik untuk siapa saja, tetapi terutamanya jika kita berkulit cerah atau lebih sensitif dan berpotensi terhadap kerosakan matahari, Pakar dermatologi adalah pilihan pertama kita, tetapi ahli estetik (terutamanya ahli perubatan estetik ) juga boleh membantu.

7.  Pilih yang Semulajadi

Jumlah bahan kimia yang menjadikan produk kosmetik dan penjagaan kulit begitu mengejutkan boleh dijadikan persoalan. Banyak bahan kimia ini boleh berfungsi dengan matlamat kulit yang sihat. Baca label, dan pilih produk dengan teliti.

8.  Bersihkan Berus Solek Anda

Mekap, sel kulit, minyak, dan bahan cemar lain berpotensi melekat pada berus solek kita. Lakukan sekurang-kurangnya pembersihan bulanan (Bagaimana dengan Sabtu pertama setiap bulan?). Untuk mencuci berus kita dengan baik, gunakan sabun cecair tangan atau syampu bayi dan bilas dengan air suam. Perlahan-lahan memerah air, membentuk semula, dan biarkan ia kering sepenuhnya sebelum menggunakannya lagi.

9. Jangan Sentuh

Berikut adalah rutin yang baik untuk tahun baru: Jangan sentuh muka kita. Kajian menunjukkan bahawa kita menyentuh wajah sekitar 3-4 kali setiap jam. [I] Walaupun mungkin tidak seperti itu, kita menyentuh wajah lebih kerap daripada  mencuci tangan. Kuncinya di sini adalah setiap kali kita membawa tangan ke wajah, kita berisiko memindahkan bakteria dan virus daripada permukaan yang tercemar ke kulit.

10. Mulakan Yang Baru


Produk penjagaan kulit tidak kekal selama-lamanya, jadi jangan teragak-agak untuk membuang produk lama. Lagipun, menjaga kulit yang sihat dan bersih adalah asas rejim penjagaan kulit kita. 

Ini adalah tahun baru, jadi mulakannya dengan betul. Berikan program kulit yang sihat-ia berbaloi dengan kulit yang cantik dan sihat untuk seumur hidup.


[i]Alonso WJ, Nascimento FC, Shapiro J, Schuck-Paim C. Facing ubiquitous viruses: when hand washing is not enough. Clinical infectious diseases. 2013 Feb 15;56(4):617.

Nantikan produk YOUTH daripada Shaklee tidak lama lagi!.

 

No comments:

Post a Comment