Wednesday, January 3, 2018

Sarapan Pagi Berkhasiat

TENAGA

Terdapat 3 sumber tenaga: Karbohidrat, Protein dan Lemak.
Jika diet tidak betul, iaitu kurang Protein dan lemak, kita cenderung untuk makan KARBOHIDRAT banyak untuk memenuhi keperluan tenaga harian.

Karbohidrat menghasilkan GLUKOSA, menyebabkan gula dalam darah iaitu ‘blood glucose’, naik. Badan akan menghasilkan Insulin untuk stabilkan glukosa darah. Karbohidrat tinggi, Insulin dihasilkan juga tinggi. Apabila Insulin tinggi, badan kita cenderung simpan lemak di bahagian perut atau lebih tepat, abdomen yang dinamakan BUNCIT.


Jadikan ESP sebagai sarapan. ESP ialah protein soya. ESP tidak menyebabkan gula darah memuncak iaitu mencanak tinggi selepas meminumnya. Jadi, ESP sangat bagus untuk anda yang mahu kekal kenyang, elakkan makan kuih yang tinggi karbohidrat ringkas.

Cara asas terbalikkan Insulin Resistance ialah, MEAL REPLACEMENT dengan Protein berkhasiat. Anda boleh juga ambil sumber protein lain seperti telur, kekacang, ayam, daging, ikan, tempe. Berikut ialah skor terhadap kualiti protein yang kita ambil. Ia dinamakan PDCAAS.


Jadual 6.5 menunjukkan skor Protein PDCAAS pada pelbagai makanan. 1.0 ialah level tertinggi manakala 0 ialah level terendah. Pilih protein yang mempunyai PDCAAS 1.0. 

Klik gambar untuk lihat info ESP.

ESP - Soy Protein Isolate Powder

ESP - Soy Protein Isolate PowderNo comments:

Post a Comment