Pages

Thursday, April 12, 2018

BILA HAID DATANG KEMBALI SELEPAS BERSALIN?
Tempoh tidak datang haid berbeza daripada seorang wanita ke wanita yang lain, mengikut perbezaan pilihan penyusuan atau penyusuan botol, dan keadaan lain.

Ibu-ibu yang menyusu mungkin mendapati bahawa kedatangan haid bulanan ditangguhkan selagi mereka terus menyusui dengan kerap, dan dalam beberapa kes, ia mungkin selama enam hingga dua belas bulan sebelum haidnya datang semula, kerana hormon LTH (hormon luteotropik , juga dikenali sebagai prolaktin, yang memainkan peranan penting dalam pengeluaran susu) menekan rembesan hormon FSH dan LH (hormon yang merangsang hormon dan hormon luteinizing) dalam kelenjar pituitari; kedua-dua hormon ini bertanggungjawab untuk perkembangan folikel dan seterusnya ovulasi.

Sebelum haid kembali, ibu mungkin mengalami senggugut. Ia boleh diperhatikan bahawa lebih kerap anda menyusui, lebih lama ia mengambil masa untuk haid kembali.

Ibu-ibu yang memberi bayi susu formula, mereka akan mendapati bahawa tempoh haid akan terhenti antara satu hingga tiga bulan selepas melahirkan, maka haid akan disambung semula. (Anda mungkin mengandung sebelum datang haid selepas melahirkan).

Dapatkan set selepas bersalin dan penyusuan di sini. 

No comments:

Post a Comment