Pages

Wednesday, May 29, 2013

Rambut Cantik berseri

[Dr. Oz Vs Rambut] 

Siaran Dr.Oz 2-3 hari lepas berkisar tentang rambut, sebelum tu pasal kaki kembang.. 

Tapi lepas tu kuiz pasal rambut.. 

1) mencegah rambut daripada cepat beruban- kuprum; makanan yang kaya dengan kuprum Avocado
2) Rambut nipis- kekurangan iron@zat besi menjadikan rambut kita rapuh dan senang putus.. Sumber makanan yang kaya zat besi kismis
3) rambut berkilat dan bersinar- protein daripada sumber kekacang menjadikan rambut kilat-kilat bersinar gitu.. 

Nak makan avocado,kismis, kekacang setiap hari??? 

Kismis bolehlah sebab makanan sunnah.. Boleh beli buat stok.. Tapi kalau avocado dan kekacang??? 

Pokai poket nak makan tiap-tiap hari.. Sekali sekala bolehlah.. 

Penyelesaian; 

Ambil suplemen berasaskan protein Non-GMO Shaklee 
1) ESP- kaya sumber protein; memang shining gitu rambut
2) vita-lea with iron- ambil nipun cukup dah nak maintain rambut sihat... Lengkap iron dan sumber mineral lain.. 
3) B-Complex- lengkap 8 vitamin B khas untuk rambut
4) chew Vita-C - membantu penyerapan iron (rambut jadi lebih tebal)

P/S: kalau ada masalah keguguran rambut kronik sangat digalakkan ambil Zinc terlebih dahulu dan maintainkan dengan semua suplemen di atas.. 

Patutlah rasa rambut makin tebal 😀 dan sihat walaupun mengandung

-----
Order sekarang;
Tuan Nurul Ain binti Tuan Ismail
Shaklee ID867161
Whatsapp@ 0133570906

Friday, May 24, 2013

Vivix Vs Kanser

[Kanser Vs Vivix] 

Tadi Nasi lemak Kopi O buat komentar pasal Angelina Jolie.. Cek DNA risiko kena breast cancer dan ovari sangat tinggi.. 

Sebab genetik.. Ibu Angelina meninggal sebab breast cancer pada usia 56tahun.. AJ buat keputusan bedah buang breast dia April hari tu sebab takut kena kanser.. 

Risiko memang tinggi tapi belum kena.. Samalah dengan perumpamaan UAI bagi hari tu.. Sakit gigi 1 batang.. Tapi kemungkinan sakit semua tu ada.. Jadi kena buang semuake gigi?? Takkan?? 

Ok, sebagai langkah berjaga-jaga sekarang pelbagai teklologi pencegahan dijumpai.. Contohnya Resveratrol.. Tinggi antioksida... 

Tapi.. Penemuan terhadap Vivix lebih menakjubkan sebab ia gabungan Polyphenol iaitu membuatkan kandungan Vivix lebih hebat 10X ganda daripada Resveratrol biasa.. Wooowwww..

Ia mampu bertindak membaiki DNA yang mengalami kerosakan dan kecacatan.. Jadi kalau ada genetik penyakit kronik sangat-sangat digalakkan amalkan Vivix.. 

Jadi tak adalah kes lepas-lepas ni penyakit belum kena, tapi risiko tinggi bunuh diri terus sebab nanti akan mati juga.. 👽👽 
Macam-macam ragam manusia.. Kalau tiada iman di hati macam-macam tindakan kita.. 


Allah menyebut tentang anggur sebanyak 6 kali dalam al-Quran. Antaranya dalam surah al-Mukminun ayat 19:



"Kemudian, Kami tumbuhkan untuk kamu dengan air itu, kebun-kebun tamar dan anggur. Kamu beroleh dalam kebun-kebun itu (berbagai jenis lagi) buah-buahan yang banyak, dan dari kebun-kebun itulah kamu beroleh rezeki penghidupan kamu" [23:19]



-Vivix Shaklee mengandungi anggur muscadine, anggur terbaik yang jarang diperolehi di mana2 tempat di dunia. Dikenali sebagai Super Grape, ia mengandungi antioksidan dan fitonutrien yang tinggi. — kredit Mommy Lyna


                  Fungsi Resveratrol


Vivix mampu mengubah kesihatan lebih baik. 10X ganda lebih hebat daripada Resveratrol

Vivix bertindak memperbaik sellular dan DNA 




     Hanya 1 sudu kecil (5 ml) setiap hari

Testimoni 
    Kanak-kanak dengan kanser otak

Amalkan gaya hidup sihat hari ini.. Ramai telah merasainya.. Anda bagaimana? Ingin terus menangisi nasib atau UBAH?? Tepuk dada tanya diri.. 

----
Ummu Ainan 
Shaklee ID867161
SMS@WA@ 0133570906

Wednesday, May 22, 2013

Lahirkan Anak Pintar

Setiap ibu bapa pasti inginkan anak yang sihat, pintarkan?? Ke ada yang tak nak??
OOOhhhhh saya sangat menginginkan anak-anak yang pintar. Dari dalam perut lagi dah amalkan Omega Guard Fish Oil. Zaman mengandungkan WIdad (anak kedua) nak ambil Obimin Plus yang ada campuran omega tapi apakan daya.. Jodoh tiada... Setiap kali telan, semua sekali keluar.. Dah tu baunya busuk dan hanyir amat..

Mengandung anak ketiga ni nasib baik dah kenal Shaklee, jadi ambillah Omega Guard. Senang je nak telan. Baupun tak ketara pendek kata tak ada baulah.. Kalau 3 biji tu senang je telan.

 Anggaran saiz Omega Guard: Kecil Omega, besar(EPO Kordel's yang dah expired) tu anggaran Fish Oil di pasaran


Kenapa Pentingnya Omega Guard sejak dari dalam kandungan ibu?
  • Sebahagian besar daripada otak terbina daripada lemak 'baik' yang juga dikenali sebagai asid lemak Omega-3. Kajian menunjukkan diet yang kaya dengan Omega-3 boleh meningkatkan perkembangan sistem saraf otak dan awal penglihatan bayi. Ibu mengandung didapati kesusutan omega 3 dalam badan jika pengambilan omega 3  yang kurang dalam pemakanan akibat janin menggunakan omega 3 untuk perkembangan sistem saraf otak. Omega 3 juga digunakan selepas bersalin untuk membuat susu ibu yang penting untuk perkembangan bayi. Kajian telah mengesahkan bahawa pengambilan tambahan EPA dan DHA kepada diet seorang ibu hamil mempunyai kesan positif ke atas pembangunan penglihatan dan kognitif bayi. Kajian juga telah menunjukkan bahawa penggunaan omega 3 yang lebih tinggi boleh mengurangkan risiko alergi di kalangan bayi.
Omega Guard Shaklee
  • Asid lemak omega 3 mempunyai kesan positif ke atas kehamilan. Peningkatan pengambilan EPA dan DHA boleh mencegah kelahiran pramatang, mengurangkan risiko pre-eklampsia dan boleh meningkatkan berat kelahiran bayi. Kekurangan pengambilan omega 3 juga meningkatkan risiko kemurungan ibu mengandung. Ini dapat menjelaskan mengapa gangguan emosi selepas lahir mungkin menjadi lebih buruk dan mula lebih awal untuk kehamilan berikutnya. Sumber
 Kesimpulannya, untuk lahirkan anak pintar, ibu-ibu mengandung hendaklah mulakannya sejak anak di dalam kandungan lagi.. Anak bijak ibu ceria.

-----------------
Ummu Ainan
Shaklee ID867161
SMS@Whatsapp: 0133570906

Tuesday, May 21, 2013

Rambut Cantik dan Sihat


Rahsia rambut cantik dan kilau-kemilau dengan set Total Wellness Shaklee..

 Kenapa total wellness?? Bukan Vitamin E? Atau suplemen-suplemen lain??



Setiap badan kita dibina daripada sel asas.. Nak jadikan sel asas sihat kita perlukan vitamin yang betul-betul asas. 

Semua ada dalam set total Wellness tu lengkap vitamin yang asas-asas.. 

Semalam solat kat surau mydin lepas tu telek cermin.. 'Eh..eh.. Berkilat semacam je rambut ni.. Padahal preggy 29minggu..'

Biasanya rambut akan kusam, kering seawal 3-4 bulan preggy tapi kali ni tak berlaku.. Bila fikir-fikir hmmm sekarang memang tak skip ESP+Cinch pagi-pagi (dua-dua ni sumber protein lengkap).. Sel kitakan terbina daripada protein penting.. 

Lepas tu saya amalkan Vita-Lea with iron (sumber lengkap multivitamin dan multimineral) haaa yang ni memang sihatkan rambut, kulit.. B-Complex Shaklee lengkap dengan biotin membantu penyerapan optimum kesemua 8 jenis B-Vitamin dan ada vitamin B khas memang untuk rambut.. 

Ooo sukanya saya.. Chew Vita-C suka je hisap-hisap sehari tu adalah 3-4 biji.. 

Kalsium lagi.. Omega Guardpun sama membekalkan minyak yang baik untuk kulit, rambut.. 

Lepas ambil set asas ni kalau nak tambah suplemen kecantikan lainpun boleh.. Tapi makesure kita dah amalkan yang basic.. 

Nilah suplemen mengandung saya, tak sngka dengan rambut-rambut sekali cantik... 

Nanti dah bersalin nak teruskan misi mencantikkan diri dari dalam hingga ke luar.. Dari atas sampai bawah hahaha.. 

-----
Kalau dah wanita, siapa tak nak cantikkan.

Jom dapatkan set total wellness hari ini
Tuan Nurul Ain binti Tuan Ismail
ID 867161
Whatsapp@ 0133570906

Monday, May 20, 2013

Berpantang dan Menyusu dengan Shaklee

Set berpantang




1) ESP Protein - fungsi, sihatkan sel.. Bentuk semula sel baru.. Kurangkan water retention (sesuai untuk ibu berpantang nak shape up semula badan, dan bantu pudarkan stretch mark, badan ibu tak letih, bertenaga, milk booster)



2) Vita-Lea with iron - sumber multivitamin dan multimineral bekalkan nutrisi kepada ibu terutama zat besi sebab ibu bersalin banyak hilang zat besi dan susu ibu kaya zat besi, jadi pengambilan Vita-Lea percepat ibu tambah darah semula. Menyumbang penghasilan susu



3) B-Complex- vitamin tenaga tukarkan makanan kepada tenaga dan vitamin morale, anti-stress baik untuk ibu bersalin sebab mood bila berpantang memang swing.. B-Complex release stress bagi ibu relax dan sedikit sebanyak boleh tingkatkan hasil susu



4) Chew vitamin C - pertingkat imun, percepat luka sembuh



5) Zinc - percepat luka bersalin sembuh (biasa tempoh baik luka lebih cepat berbanding orang yang tak ambil zinc)



6) ostematrix - kalsium with magnesium (bekalkan kalsium untuk tulang dan gigi dan elakkan sembelit sepanjang berpantang)
Susu ibu mengandungi 40% jumlah kalsium. Pengambilan ostematrix menggalakkan pengeluaran susu ibu. 



7) Alfalfa(ambil selepas anak bebas daripada jaundice) - milk booster+ perapat(bertindak seperti kacip fatimah), percepat rahim naik semula. 


Apa kata mereka yang mencubanya:

-Anna Eddy-
'Saya baru bersalin anak ke-3... Seorang Princess yg sgt adorable..... Teringin nak berkongsi testimoni saya selepas merasai perbezaan pengalaman hamil tanpa vitamin shaklee utk 2 anak saya sebelum ini dan selepas hamil anak ke-3 dgn vitamin shaklee utk kehamilan..

Spjg preggy saya ambil vitalea, vit C, B Complex, Omega Guard dan Ostematrix since saya mmg x suka minum susu... Saya lebih bertenaga, tiada rasa loya, lebih cergas dan kulit saya semakin cantik tanpa pigmentation. Sampai la kesaat melahirkan.. Saya masih rasa sihat dan bertenaga.. Sehinggakan proses bersalin kali ni... sgt mudah dan cepat... Kalau sebelum ni, selepas keluar tanda..sakit kontraksi memakan masa 2 hari dgn bukaan serviks baru 2cm.. Tapi kali ini.. Sakit kontraksi berlaku sgt sekejap.. Sejurus smpai ke hospital.. Doc cek bukaan serviks dah 7cm.. Diusung terus ke Labour Room.. Sedang nurse & Doc buat persiapan utk sambut baby.. Saya terus saya nk meneran.. Doc cuba cek bukaan serviks.. Mmg dh 10cm.. Dgn 2X push je.. Sy selamat melahirkan baby girl yg sgt comel.. kulit baby sgt halus mulus... putih merah.. Doc pun puji.. uri cantik, luka perinium sgt minimal dan proses jahitan sgt mudah... 

Baby pun sgt baik....disbbkan susu badan saya dh mula mengalir sejurus melahirkan... baby terus tido kekenyangan...' 


      Inilah babynya.. Sangat comel

----
Hubungi
Ummu Ainan
Shaklee ID867161
Whatsapp/ 0133570906


Sunday, May 19, 2013

Cara Naikkan Hemoglobin

Hari tu saya ada buat check up dekat klinik nurse ajar satu-satu cara makan dan bagaimana ambil suplemen supaya tak mengganggu penyerapan iron..

Nurse cakap, cara makan silap sikit je Hemoglobin boleh tergelincir.. Walau banyak mana kandungan iron yang diambil.. Semalam ada yang pm saya, 'macam mana nak buat HB turun sampai kena bebel dengan doktor'.. 

Satu je saya tanya sekarang dia makan
apa .. 'Jawapannya iron tablet'.. 
Kalau Iron tablet yang tinggi dosnyapun dia cakap tak boleh naikkan HB terus terang saya kata dia takkan mampu naikkan HB dengan suplemen lain.. Jadi saya tak suggest apa-apa.. Teruskan apa yang dia makan je.. Dan minta consult doktor cara makan yang betul.. 

Ok berbalik kepada cerita saya, nurse
pesan

1) Lepas minum susu JANGAN breakfast HEAVY MEAL.. Memadai makan ringan sepotong kuih.. Haaaa kenapa??? Sebab dalam makanan berat kita kemungkinan ada iron dan kalsium mengganggu penyerapan. Jadi kalau nak makan juga, selepas beberapa jam minum susu.. 

2) Semasa lunch atau ambil makanan berat elakkan makan sebarang makanan berasaskan kalsium.. Elakkan susu, soya dan apa-apa kalsium lain.. 

3) Ambil suplemen with iron (Saya makan vita-Lea with Iron) selang sekurang-kurangnya 1 jam selepas makan dan diambil bersama-sama jus atau vitamin C (saya ambil chew vita-C) barulah iron tu dapat diserap baik.. Kemudian rehatkan perut.. Jangan makan apa-apa lagi bagi semuanya diserap...

4) Elakkan minuman berkafein seperti teh dan kopi sambil lunch atau ketika ambil makanan berat kerana ia boleh menghalang penyerapan nutrien. 

Saya ambil Vita-Lea with iron 2 kali
Iaitu sebiji setiap kali ambil..
Buat macam apa yang nurse ajar di atas.. 

Sesekali best juga dapat taklimat free daripada nurse..

Haaaa kalau sembelit, saya ada caranya nak atasi.. 

Suplemen sepanjang saya mengandung; 
 
Chewable Vita-C 100mg saya ambil beberapa kali sehari.. Biasa 3 biji.. 
 
ESP saya minum bersama-sama Cinch Chocolate awal pagi sebagai alas perut. 


Vita-Lea dan B-Complex pelengkap asid folik dan iron untuk ibu mengandung

 
Ostematrix sebagai sumber kalsium yang lengkap dengan Magnesium, Vitamin D dan pelbagai jenis mineral supaya dapat mengelakkan cramp, menggalakkan ritma jantung yang stabil, mengekalkan tekanan darah normal dan yang paling best melembutkan najis.. 

 
Cinch Shake Mix ni saya ambil pada
asalnya untuk kesan kenyang sebab 2nd trimester comel je berat naik sampai berkilo-kilo sebulan dan buat MGTT sampai 2 kali sebab takut Diabetes.. Tapi alhamdulillah darah normal.. 
Jadi sebelum saya dapat Diabetes yang betul-betul lagi baik saya jaga makan pagi sarapan ESP+Cinch+Oat, in between meal makan ringan-ringan dan lunch saya WAJIB makan berat.. 

Kalau diabetes, habis semua kena kontrol.. Karbohidratpun tak boleh ambil banyak.. Ooo tidakkkk.. 

Benefit daripada ambil Cinch, peningkatan berat badan naik elok.. Takde dah sampai berkilo-kilo.. Terkawal.. Paling best ia juga melawaskan sebab formulanya tinggi fiber.. 

Selamatke Cinch untuk ibu mengandung??? 

Selamat sebab Cinch tak ada kandungan yang berbahaya cumanya indeks glisemiknya sangat rendah, jadi saya campurlah dengan ESP.. GI ESP lebih tinggi.. Gabungan 2 ni sangat mantap... 

Tahukah Anda???
Pengambilan Protein dan Vitamin C yang mencukupi semasa mengandung membantu si ibu kembali solid dan slim selepas mengandung dengan lebih cepat..
 
Omega Guard teman setia untuk
Si iBu dan si Manja.. Khas untuk perkembangan otak si manja yang pintar.. Digalakkan ambil 2nd trimester ke atas.. 

Saya biasa makan 3 biji sehari.. Tapi bila dah dekat tarikh due boleh kurangkan dos atau hentikan seketika sebab kandungan EPA boleh mencairkan sedikit darah.. Kita ambil langkah berjaga-jaga.. 

Omega Guard pilihan ibu-ibu diyakini bebas bahan toksik, bebas merkuri, bebas plumbum dan Ultra Pure..

Susah dah nak cari Fish Oil yang hebat macam ni.. 

Oklah.. Sampai di sini sahaja celoteh saya pagi ini.. 

Selamat menaikkan Hemoglobin dan kesihatan ye ibu-ibu mengandung.. 

------
Sebarang pertanyaan atau info boleh hubungi;
Tuan Nurul Ain binti Tuan Ismail
Shaklee ID867161
Whatsapp:0133570906
COD Area USJ
Pos seluruh Malaysia disediakan.


Thursday, May 16, 2013

[Tips Mendorong Bayi Menerima Botol]


Tips mendorong bayi menerima botol dan pada masa yang sama tidak keliru dengan puting, kebanyakan pakar dalam penyusuan mencadangkan :

• Selama 3 minggu yang pertama bayi harus diberi susu ibu secara eksklusif (direct feed tanpa botol dan puting tiruan)
• Penggunaan botol boleh mula diperkenalkan selepas bayi berusia 3 minggu ke atas dan sebelum 6 minggu. (kebanyakkan bayi didapati menunjukkan reaksi yang negatif untuk menerima botol/puting selepas itu.
• Pilih puting untuk “new born” atau “slow flow” dan cari yang sangat menghampiri “breastfeeding”.
• Penggunaan botol/puting hanya ketika diperlukan.
• Penggunaan yang terlalu kerap dalam sehari juga boleh mengganggu breastfeed.
• JANGAN memaksa bayi untuk menerima botol/puting. Lakukan dengan kasih sayang bukan paksaan.
• Walaubagaimanapun… hakikat yang sebenar, dalam kes-kes tertentu puting memang boleh menyebabkan bayi berhenti menyusu sebelum usia yang sepatutnya.

Sumber: azyanmasiron.net



-----
Dapatkan Suplemen Penyusuan Lengkap Shaklee hari ini, hubungi;
Tuan Nurul Ain binti Tuan Ismail
Shaklee ID 867161
Whatsapp: 0133570906

Tuesday, May 14, 2013

Mastitis

Apakah itu?

Mastitis adalah keradangan buah dada yang mungkin (dan kadangkala cepat) menjadi infeksi. Ia akan membuat anda berasa seperti anda dijangkiti selesema pada masa-masa anda amat memerlukan seluruh tenaga anda. Anda akan mendapati keadaan radang, keras, sakit atau panas dan bengkak di kawasan yang dijangkiti. Selalunya ini dinamakan "duktus tersumbat" sebab anda akan terasa benjolan – disebabkan ketakungan susu dalam duktus buah dada.

Tanda-tanda mastitis yang sering berlaku dan serius temasuklah seram sejuk, sakit kepala, suhu badan melebihi 38.5 darjah C / 101 darjah F dan keletihan. Simptom-simptom ini selalunya disebabkan oleh kongesi tisu di sekitar kawasan jangkitan.

Jika anda mempunyai mastitis, anda bukanlah keseorangan: kira-kira seorang dalam 10 orang ibu yang menyusu badan akan dijangkitinya dan sesetengah ibu yang memberi susu formula juga boleh dijangkiti. Walapun anda mungkin dijangkiti mastitis lebih daripada satu kali, jangkitan itu jarang melibatkan kedua-dua buah dada pada satu-satu masa. (Harap ini menyenangkan hati anda!)

Apakah puncanya?

Apa yang diketahui ialah mastitis selalunya disebabkan oleh "stasis susu" yang mana pengaliran susu terberhenti. Ini berlaku apabila susu "mengundur kebelakang" sebab susu itu dihasilkan lebih cepat daripada ia mengalir keluar. Selalunya ini ialah sebab bayi anda tidak mampu mengosongkan buah dada anda sepenuhnya semasa dia menghisap. Lazimnya punca masalah terletak pada cara bayi anda melekap ke dada semasa menyusu. Jika anda dan bayi anda kurang tahu bagaimana untuk melekap dengan baik, susu tidak akan disedut keluar dengan efisien. Sebab-sebab lain mastitis termasuklah pembengkakan buah dada yang tidak menurun dan kembali normal atau anda tidak menyusukan mengikut rutin terjadual atau trauma kepada buah dada, yang mana akan menyebabkan stasis susu melarat sehingga menjadi mastitis.

Mastitis yang berasalkan infeksi mungkin berlaku disebabkan stasis susu atau serangan kuman; tetapi, bagaimana infeksi boleh melarat ke buah dada adalah kurang difahami. Sesetengah wanita yang pernah menghidapi mastitis juga mempunyai puting yang merekah dan infeksi mungkin menembusi masuk melalui rekahan atau fisur puting dan terus ke sistem limfa buah dada. Ada pula pakar yang berpendapat bahawa mastitis dan puting merekah adalah simptom yang disebabkan teknik melekap yang kurang baik, jadi kedua-dua perkara ini boleh dikatakan berkait juga.

Anda mungkin akan dijangkiti mastitis jika anda menjadi ibu buat pertama kali tetapi ibu-ibu yang lebih berpengalaman menyusu juga boleh menghidapinya. Mastitis boleh berlaku pada bila-bila masa semasa anda menyusukan anak tetapi biasanya ia berlaku dalam bulan pertama selepas bersalin semasa anda baru mula belajar tentang penyusuan.

Bagaimanakah saya boleh merawatnya?

Jangan berhenti menyusu – ini akan memburukkan lagi mastitis. Hubungi doktor anda dengan segera. Doktor anda akan menasihatkan anda supaya berjumpa dengan kaunselor penyusuan atau dia akan memberikan anda antibiotik atau kedua-duanya, bergantung kepada tempoh jangkitan dan berapa serius keadaan anda. (Tanya doktor anda sama ada ubat yang dipreskripsikan kepada anda boleh menjejaskan bayi anda, tapi maklumlah bahawa antibiotik yang biasa diberikan untuk mastitis adalah selamat untuk bayi). Dia juga akan menasihatkan anda supaya berbaring dan rehat, mengambil ubat menahan sakit dan bertuam dengan jaram panas. Dalam masa 24 jam berikutnya, apabila antibiotik mula menunjukkan kesan, anda akan berasa lebih sihat, dan kesan yang sama juga diperolehi jika tiada berlakunya infeksi.

Jika anda menghadapi masalah yang mana bayi anda kurang cekap melekap dan menyusu dengan baik, antibiotik tidak akan berkesan untuk jangka masa yang panjang. Untuk mengelakkan daripada mastitis, anda disyorkan untuk mendapatkan nasihat terlebih dahulu. Baca dengan lebih lanjut panduan terperinci untuk penyusuan bagi menentukan sama ada bayi anda sudah boleh melekap pada buah dada anda dengan betul.

Anda boleh meminta doktor anda merujukkan anda kepada kaunselor penyusuan atau anda boleh meneliti senarai organisasi penyusuan sebagai sumber tambahan untuk mendapat nasihat. Bacalah artikel kami mengenai duktus tersumbat untuk tip-tip bagaimana boleh mencegah mastitis daripada berlaku berkali-kali dari awal lagi.

Ada juga ibu yang enggan menggunakan antibiotik sehingga mereka telah pasti tiada rawatan lain yang ada. Mungkin anda mahu mencuba penyelesaian sendiri, tapi dalam pada itu, pastikan juga antibiotik ada dalam kabinet bilik mandi sekiranya diperlukan nanti. Apa yang penting ialah pengawasan diri sebab jika mastitis itu tidak beransur sembuh, ia boleh membawa kepada abses buah dada yang merbahaya dan perlu dirawat segera (atau dibedah) untuk mengeringkannya.

Sama ada anda bertindak untuk mengambil antibiotik dengan segera atau menunggu sehingga 24 jam dahulu, anda boleh melegakan keadaan dengan mencuba yang berikut:

• Pastikan bayi anda melekap dengan baik pada buah dada anda dan dia menyusu dengan betul.

• Cuba gunakan beberapa posisi menyusu untuk mendapatkan posisi yang paling membantu bayi melekap dengan baik.

• Untuk memastikan buah dada yang dijangkiti dikosongkan sepenuhnya, susukanlah bayi anda sekerap yang dia mahu.

• Perahkan susu menggunakan tangan atau pam selepas menyusu jika anda merasakan bayi anda tidak menyusu dengan baik.

• Ada ibu mendapati pam buah dada dapat mengeluarkan susu dengan lebih baik daripada hisapan bayi, terutamanya ketika mereka mengalami puting perit.

• Jika anda berasa tidak sihat, rehatlah sebanyak mungkin.

• Anda akan dapati bahawa anda merasa lega jika dikenakan haba kepada kawasan yang terjejas dengan menggunakan kain panas atau jaram atau mandian panas. Sesetengah ibu mendapati bahawa jaram sejuk lebih berkesan.

• Jika urutan buah dada melegakan, urutlah perlahan-lahan semasa bayi anda sedang menyusu untuk melancarkan aliran susu. Urutan yang kuat boleh menjejaskan mastitis sebab susu yang telah "terbocor" akan tertolak masuk kembali ke dalam tisu buah dada.

• Anda juga boleh mengambil ubat penahan sakit untuk membantu melegakan sakit. Parasetamol boleh diambil sepanjang tempoh penyusuan dan boleh membantu mengurangkan keradangan dan juga kesakitan.
Mastitis

Berapa lamakah ini akan berterusan?

Jika didiagnosis di peringkat awal, mastitis adalah mudah dan cepat untuk dirawat, dan anda akan akan berasa 100 peratus lebih sihat dalam sedikit masa. Jika anda mula mengambil antibiotik (juga bagi kes bukan infeksi), pastikan anda menghabiskan semua ubat itu. Jika buah dada anda masih bengkak dan suhu badan masih tinggi, hubungilah doktor anda.

Perlukan saya berhenti menyusu jika saya menghidapi mastitis?

Tidak. Malah, adalah penting bagi anda meneruskan penyusuan semasa mengalami mastitis. Walaupun kadang-kala anda merasa sakit yang terlampau, anda perlu menyusukan bayi anda sekerap mungkin untuk melancarkan pengaliran susu. Cuba letakkan flanel yang hangat pada buah dada untuk beberapa minit sebelum setiap penyusuan – ini akan membantu anda merasa lebih selesa dan memudahkan penyusuan.

Jika bayi anda tidak mengosongkan buah dada yang radang bengkak apabila menyusu, gunakan pam buah dada untuk mengosongkannya. Dan jika anda terasa amat sakit apabila menyusu, cuba perah susu anda dan berikan susu ini kepada bayi anda dengan menggunakan cawan atau botol.

Adakah ia menjejaskan bayi saya?

Betapa sakit dirasakan semasa menghidapi mastitis, ia tidak menjejaskan bayi anda dan adalah selamat untuk bayi anda menyusu pada buah dada yang radang bengkak. Bagi mastitis jenis infeksi pun di mana bayi anda akan menelan bakteria yang terkandung dalam susu buah dada yang terjejas, apa yang berlaku ialah bakteria akan dibunuh oleh asid dalam perut bayi anda.

MAMA Milk Booster

Alfalfa galaktagogue sebagai penggalak susu digunakan sejak turun temurun bulan sahaja baik untuk merangsang susu ibu malah baik untuk keintiman wanita. 

Kajian menunjukkan ibu menyusu memerlukan sembilan asid amino penting 
yang tidak dihasilkan oleh tubuh kita, histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, phenylalanine, threonine,tryptophan dan valine.

Article from University of michigan medical school - kalau nak ambil suplemen protein , kena pastikan ia mengandungi kesemua 9 nutrien penting asid amino dan kesemua 9 komponen ini tidak dihasilkan oleh tubuh dan semuanya tersenarai di dalam ESP. 

Sebab itulah ESP ni unik dan para ibu gemarkannya.. 
Sebagai MILK BOOSTER malah mampu
meremajakan kulit.. 



Apa kata mereka yang telah mencubanya??


 Inginkan MAMA MILK BOOSTER anda?? Klik di sini untuk order terus melalui Shaklee. Tiada caj tambahan dikenakan.                                                  

Hubungi saya; 
Tuan Nurul Ain binti Tuan Ismail
Shaklee ID 867161
SMS/TEL/WA @ 0133570906



Monday, May 13, 2013

Salah Faham Tentang Penyusuan Susu Ibu


1. “Saya tidak mahu payudara yang kendur!”
  • Yang sebenarnya, penyusuan susu ibu membantu anda kembali kepada bentuk badan asal dengan lebih cepat. Wanita yang payudaranya kendur selepas bersalin menyalahkan penyusuan susu ibu sedangkan hakikatnya ia disebabkan oleh faktor usia yang meningkat dan graviti.

2. “Penyusuan susu ibu menyusahkan.”
  • Penyusuan susu ibu sebenarnya memudahkan anda. Anda tidak perlu membawa peralatan, tidak perlu risau tentang bekalan susu, penyimpanan atau penyediaan susu. Tambahan lagi, penyusuan susu ibu boleh dilakukan pada bila-bila masa, di mana-mana sahaja dan ia tidak melibatkan kos!

3. “Kenapa perlu susukan bayi sedangkan saya akan kembali bekerja?”
Ia mudah, memuaskan hati dan berbeza daripada apa yang anda fikirkan. Ia praktikal!

4. "Penyusuan susu ibu mudah. Apa lagi yang hendak dipelajari?"
  • Penyusuan susu ibu memang semulajadi danmudah tetapi ia juga satu kemahiran yang perlu dipelajari. Dengan belajar, anda boleh lebih bersedia dan tidak mudah mengalah apabila timbul masalah.

5. “Menyusukan bayi? Jangan haraplah. Tidakkah ia menyakitkan?”
Hakikatnya, pada awalnya anda mungkin rasa sedikit bengkak. Akan tetapi, ia akan hilang selepas beberapa hari. Jika anda rasa sakit, ini mungkin disebabkan bayi tidak menghisap puting dengan betul.

6. “Tapi wanita yang berpayudara kecil tidak boleh menghasilkan susu yang mencukupi!”
Wanita yang berpayudara kecil boleh menghasilkan susu yang mencukupi. Saiz payudara dipengaruhi oleh tisu lemak manakala penghasilan susu bergantung kepada saiz kelenjar mamari di dalam payudara. Kelenjar mamari adalah sama tanpa mengira saiz payudara.

Sunday, May 12, 2013

Foremilk vs Hindmilk

Pernah dengar susu cair dan susu pekat??

Petua orang dulu2 sebelah kanan air
Sebelah kiri payudara makanan.. Eh betulke?? Ke terbalik?? Hehe antara dua tulah.. 

Dalam satu penyusuan, susu ibu terbahagi kepada dua bahagian, iaitu susu awal (foremilk) dan susu akhir (hindmilk).
Apabila bayi mula menyusu, dia akan mendapat susu awal (foremilk) yang agak cair (mengandungi air yang banyak, kurang lemak dan tinggi karbohidrat) yang berperanan untuk menghilangkan dahaga bayi.
Manakala pada akhir penyusuan bayi akan mendapat susu yang agak pekat (hindmilk) dan mengenyangkan kerana mengandungi kurang air (berbanding foremilk) dan lemak yang tinggi. Hindmilk mengandungi kalori yang tinggi dan ini penting untuk memberi tenaga serta penting untuk tumbesaran bayi.
---------

Susu ibu ialah cecair yang dihasilkan secara semula jadi dan psikologi untuk bayi manusia. Saintis terus menemui kelebihan- kelebihan terbaru yg ada pada susu ibu. Berbanding susu formula, susu ibu kerap bertukar berdasarkan keperluan bayi. Susu formula tetap sama tanpa mengira keperluan dan usia bayi. Susu ibu berubah berdasarkan usia bayi.

Didapati ada dua lapisan lemak (hindmilk) dan cair (foremilk). Kandungan susu ibu adalah 88% air,jadi tidak hairanlah mengapa lapisan yang  cair itu lebih banyak daripada yang pekat. Ini juga merupakan sebab utama mengapa bayi yang berumur kurang daripada 6bulan tidak perlu diberikan sebarang air tambahan.

-susu ibu untuk bayi pra-matang mengandungi kandungan protein yang tinggi

-susu ibu bg bayi usia lapan bulan pula mempunyai kalori yang tinggi berbanding bayi berusia sebulan

-susuibu berubah mengikut cuaca. Dalam cuaca panas susu ibu mengandungi lebih banyak cecair. Dalam cuaca sejuk ia mengandungi lebih banyak lemak

-Susu ibu berubah dari segi rasa bergantung kpd jenis pemakanan ibu. Ini memberi peluang kpd bayi utk mencuba pelbagai jenis rasa sepanjang tempoh penyusuan



Sebelah kiri gambar susu awal dan kanan susu akhir

Ni maksudnya ibu-ibu kena pastikan payudara dikosongkan terlebih dahulu sebelum beralih ke payudara seterusnya. 

Hoho baruku tahu.. Sebelum ni sekejap2 je sebelah2 breast.. Patutlah anak saya tak berapa nak booolat.. Ooo jahilnya.. 

Tapi lepas-lepas ni i.Allah akan susukan baby sebelah-sebelah.. 


-----
Inginkan Suplemen menyusu Shaklee??
Dapatkan hari ini 
Hubungi Tuan Nurul Ain Tuan Ismail
Shaklee ID867161
Sms/Tel/WA: 0133570906

Hebatnya Susu Ibu - Melindungi penyakit

Hebatnya Susu Ibu

• Melindungi bayi daripada penyakit
Kajian menunjukkan bayi yang disusukan secara eksklusif selama 6 bulan kurang dijangkiti penyakit dalam tempoh 12 bulan pertama usianya. Susu ibu mengandungi nutrien dan bahan-bahan yang melindungi bayi daripada penyakit berjangkit khususnya cirit-birit, selesema, bronkoliotis dan jangkitan telinga tengah. Beberapa bahan yang melawan penyakit adalah:



Dapatkan suplemen lengkap menyusu di sini. Klik link di bawah ye  

Saturday, May 11, 2013

Tips Banyakkan Susu Ibu

Tips Banyakkan Susu Ibu


• Kerap mengosongkan payudara dengan cara mengepam dan menyusukan bayi dengan kerap

Kesalahan konsep ini dapat kita lihat dalam kes-kes seperti di bawah:

• Mengambil makanan untuk banyakkan susu ibu sejak awal kehamilan. Apabila bayi dilahirkan, menunggu sehingga payudara ‘terasa ada susu’ sebelum menyusukan bayi.
• Tidak mengepam dan menyusukan seperti yang disarankan, sebaliknya bergantung kepada pemakanan.
• Hanya mengambil makanan dan minuman yang dikatakan dapat menambah susu badan sehingga tiada satu hidangan lengkap dalam diet seharian.
• Tidak salah mengambil makanan tertentu untuk membanyakkan susu ibu, namun konsep asas penyusuan harus dikuasai, iaitu – semakin kerap payudara dikosongkan, semakin banyak susu terhasil; dan semakin banyak susu diperlukan oleh si bayi, semakin banyak susu akan terhasil.

Antara makanan/minuman untuk banyakkan susu ibu:

• Tinggi dengan PROTEIN – makanan berasaskan kacang SOYA (tofu, tauhu, tempe, etc.), kacang hijau, ALFALFA dan sebagainya.
• Tinggi dengan vitamin B terutama asid folik – sayuran hijau seperti kucai, sawi, lobak dan sebagainya.
• Tinggi kalori – longan kering, kurma.
• Tinggi kalsium – susu.
• Tinggi vitamin A dan C - buah-buahan citrus, buah-buahan beri dan sebagainya.
• Yang memanaskan badan – halba (fenugreek), habbatussauda’ dan jenis2 herba serta rempah ratus.
• Yang memperbaiki pengaliran darah – lobak putih.
• Yang mencetuskan hormon gembira – coklat.
• Sebarang makanan kegemaran ibu menyusu, yang mana ibu boleh menikmatinya dengan rasa gembira, kerana kegembiraan mengaktifkan hormon oxytocin yang mengeluarkan susu dari badan.

Pengambilan makanan di atas semasa hamil?
• Ya, ibu hamil seharusnya mengambil makanan2 di atas, namun harus ingat ia bukan jaminan untuk anda menghasilkan banyak susu.

• Penghasilan susu dipengaruhi oleh keperluan bayi, kekerapan anda menyusu dan permulaan penyusuan anda. Jadi, semasa hamil, carilah ilmu penyusuan sebanyak-banyaknya dan dapatkan beberapa teman baik yang juga menyusukan bayi mereka, agar anda mendapat bimbingan, motivasi dan perkongsian yang berterusan.

Perlukah seseorang ibu menyusu mengambil pil hormon untuk membanyakkan susu badan?
• Bagi pendapat peribadi saya tidak perlu, kecuali dalam kes tertentu dan atas nasihat pakar (Pakar dalam bidang laktasi). Seseorang ibu hanya perlu menambahkan sesi rangsangan dan stimulasi, di samping pengambilan makanan yang membekalkan zat seimbang.

Perlukah seseorang ibu menyusu mengambil suplemen?
• Dalam keadaan dunia hari ini yang penuh dengan pencemaran; makanan yang hilang khasiat semasa proses menanam, memetik, menyimpan dan memasak; keadaan hidup yang stress; bukan saja ibu yang menyusukan, malah semua orang memerlukan supplement, sekurang-kurangnya sebagai antioksidan.

• Bagi ibu yang menyusukan, suplemen adalah untuk membekalkan zat-zat keperluan harian yang bukan saja untuk menjadikan tubuhnya fit, malah bertenaga dan stabil dari segi emosi untuk menghasilkan susu yang sihat.

Adakah jenis pam susu mempengaruhi jumlah pengeluaran susu?
• Sama sekali tidak. Ia bergantung kepada teknik mengepam yang diamalkan oleh seseorang ibu itu. Malah teknik mengepam yang paling efektif ialah teknik Marmet, iaitu mengepam dengan menggunakan tangan.

Adakah emosi si ibu mempengaruhi pengeluaran susu?
• Ya, apabila ibu dalam keadaan stress, hormon yang terhasil menghalang hormon penyusuan dari dirembeskan.

• Usah mudah mengalah jika terkehel di peringkat awal. Memang benar, menyusukan bayi tidak menjadikan kita ibu terbaik di dunia, tapi bila kita berusaha memberikan makanan awal terbaik untuk anak kita sendiri, itu adalah kepuasan yang paling kemuncak sebelum kita mula mencorak masa depannya dengan pelbagai misi lain pula.

Kredit

Dapatkan set penyusuan lengkap anda hari ini. Klik di sini untuk order terus dengan Shaklee. Tanpa caj tambahan dikenakan.

Pakar nutrisi anda,
Ummu Ainan
0133570906

Friday, May 10, 2013

Mengapa Susu Ibu Kurang??


Untuk menjayakan perjalanan penyusuan susuibu selama 2 tahun atau sekurang-kurangnya 6 bulan pertama memang menuntut kesabaran yang tinggi dan usaha dan doa yang tidak putus-putus. Adakah betul bahawa susu anda tidak cukup? Jika ya,jom kita tengok checklist dibawah, mengapa susu ibu kurang.

1. Pam berkeadaan baik atau tidak??
Pastikan berkeadaan baik. Injap dan motor berfungsi dengan baik. Daya hisapannya dalam keadaan baik.

2. Rutin mengepam konsisten atau tidak??
penghasilan susu berkadar terus dengan pengeluaran. Kalau sikit yang keluar, sikit jugalah yang terhasil. 5 minit mengepam lebih baik dari tidak mengepam langsung. Namun sebaik-baiknya adalah sehingga payudara kosong. pastikan anda mengepam secara konsisten setiap 2-3 jam sekali.

3. Bayi sudah mula makan makanan pejal??
Jika ya, mungkin demand berkurangan. Walaupun sesi direct feeding di rumah masih sama, intake yang diambil mungkin berkurangan. Sebagai pumping mom, anda akan dapat lihat dengan lebih ketara.

4. Anda mengambil pil perancang??
Pil perancang yang mengandungi estrogen, boleh mengurangkan bekalan susu ibu tau. dapatkan pandangan Doktor anda kerkenaan pil perancang yang tidak mengganggu penyusuan susuibu

5. Datang period??
Perubahan hormon akan mempengaruhi susu ibu. Teruskan mengepam macam biasa. Kalau keadaan selalunya kritikal, buat persediaan awal. Pastikan bekalan mencukupi sebelum anda period. pastikan anda mengambil kalsium kerana kalsium sebenarnya membantu masalah kemeruduman susu semasa period. jika susu merudum dengan teruk, amalkan power pumping setiap mlm

6. Anda mengandung??
mengandung akan mempengaruhi bekalan susu ibu juga.

7. Adakah anda on diet?
Pemakanan ibu sangat mempengaruhi susu ibu. Jangan abaikan pengambilan protein kerana protein sangat membantu pengeluaran susu ibu...Air? Oh, kalau sibuk bekerja sekalipun, minum banyak air kosong.

8. Adakah anda cukup rehat?? adakah anda berasa stress??
Stress boleh mempengaruhi let down reflect dan pengeluaran susu. Kalau tidur dan rehat tak cukup, cuba curi-curi masa untuk dapatkan rehat dan mengepam dalam keadaan relax dan tenang.


9. Adakah anda sakit?
Kalau kita demam, mastitis atau dehidrat(kekurangan air) memang boleh menyebabkan susu ibu berkurangan. Sesetengah ubat juga mengurangkan pengeluaran susu seperti pseudoephedrine, etanol / minuman beralkohol, bromocriptine, ergotamine, cabergoline.

Senarai di atas adalah antara punca-punca susu ibu kurang. Jadi, macam mana nak naikkan pengeluaran susu kembali?
♥ Menyusu secara direct dengan lebih kerap
♥ Susun jadual mengepam dan pastikan anda mengikutnya setiap 3 jam. Namun, jika anda terlampau sibuk, jangan terus skip. Pump 5 minit lebih baik dari tidak mengepam langsung.
♥ Tambah sesi mengepam di luar waktu pejabat. Contohnya selepas bayi menyusu di rumah. Buat power pumping pada hujung minggu atau sekali sekala.
♥ Pastikan anda mengosongkan payu dara. Panjangkan 2-3 minit masa tambahan untuk mengepam dari kebiasaaan anda lakukan.
♥ Buat urutan payudara dan breast compression.
♥ Cuba ambil makanan tinggi protein dan milk booster seperti alfalfa, soya. Pastikan anda makan mengikut keperluan. Badan anda perlukannya.
♥ Jaga kesihatan anda dengan rehat yang cukup, senaman dan ambil supplemen.
♥ Lakukan hobi yang anda gemari supaya anda kekal gembira dan mampu menangani stress dengan baik.
♥ Amalkan suplemen untuk mendapatkan sumber nutrisi harian lengkap

Cuba amalkan tips-tips di atas . sesungguhnya sangat besar pahala seorang ibu yang berkorban dan berusaha melengkapkan tempoh penyusuan anaknya secara exclusive.

Sumber: FB

Thursday, May 9, 2013

Alfalfa dan Vitamin E Shaklee Hangatkan Cinta

FAEDAH MEMELUK ISTERI -Datuk Dr Mohd Fadzilah Kamsah

Seorang suami yang memeluk isterinya untuk sekurang-kurangnya 10 saat setiap pagi akan panjang umurnya lima tahun.
Pakar motivasi Datuk Dr. Mohd. Fadzilah Kamsah berkata, fakta berdasarkan kajian oleh seorang pakar di Jerman mengenai hubungan antara sentuhan dan tahap kesihatan.

“Seseorang itu boleh panjang umur jika memeluk isterinya setiap hari kerana pelukan dan sentuhan boleh menyebabkan tubuh manusia mengeluarkan pelbagai hormon termasuk endorfin yang baik untuk kesihatan tubuh.

“Bagaimanapun, sebagai seorang Islam kita tidak harus lupa ajal dan maut terletak di tangan Allah,” katanya ketika memberi syarahan bertajuk Perkahwinan dan Seks: Penawar dan Rawatan Bagi Banyak Penyakit’ di Persidangan Ketiga Perubatan Daripada Perspektif Islam anjuran Pusat Perubatan Universiti Malaya di Hotel Sheraton Subang di sini hari ini.

Hormon endorfin adalah sejenis bahan kimia semula jadi yang bertindak sebagai penahan sakit dan mengurangkan keresahan.
Jelasnya, selain mempunyai kesan positif dari segi saintifik dan kesihatan sentuhan, pelukan dan gurau senda antara suami dan isteri juga merupakan sunah Rasulullah s.a.w. Tambah beliau, ada kajian di Amerika Syarikat (AS) juga mendapati pelukan suami dapat mengurangkan tahap kolesterol dan meningkatkan kesihatan isteri.

“Oleh itu suami yang inginkan isterinya menurunkan berat badan digalakkan peluk isterinya lebih kerap,” katanya disambut dengan gelak ketawa oleh peserta persidangan itu. Jelas beliau, hubungan seks dalam penuh rasa kasih sayang juga dapat membantu pasangan untuk awet muda dan berketerampilan menarik.

“Wanita yang mempunyai kehidupan seks yang baik dan bahagia akan lebih cenderung untuk menghiasi diri,”.

-----
Hangatkan hubungan cinta suami isteri dengan set Cinta Shaklee;

Alfalfa dan Vitamin E

 Kelebihan Vitamin E:

1) Memperbaiki kuantiti, kualiti dan memperkuat sperma lelaki supaya dapat bertemu dengan ovum.

2) Merupakan antioksidan yang dapat menghalang radikal bebas dalam tubuh badan daripada merosakkan sperma dan ovum. Oleh itu, pengambilan Vitamin E yang mencukupi adalah penting bagi menjaga kualiti sperma yang dihasilkan. Taknak la nanti ada risiko dapat anak yang tak sempurna...

3) Merangsang LIBIDO iaitu keinginan seks, kerana ia meningkatkan paras testosteron dalam badan.
Kekurangan testosteron menyebabkan nafsu semakin menurun dan stamina semakin berkurangan.


4) Vitamin E Shaklee disertai dengan Selenium. Vitamin E sahaja tidak sempurna tanpa Selenium. Pengambilan Vitamin E haruslah lengkap dengan Selenium untuk mendapatkan kesan pengambilan yang optimum. Tanpa Selenium, ia boleh bertindak sebagai toksik dalam jangka masa panjang kerana ia tidak dapat melaksanakan fungsinya dengan baik.

Kelebihan Alfalfa:

1) Merawat masalah keputihan yang sering dialami oleh golongan wanita. Pastinya masalah keputihan ni harus dibendung secepat mungkin bagi mengelakkannya jadi lebih teruk.

2) Memberi keselesaan sewaktu melakukan hubungan intim. Tidak mustahil untuk mengulangi pengalaman malam pertama :)

Credit

Dua vitamin ini sesuai dengan jolokan vitamin malam Jumaat..



------------------------
Dapatkan set Vitamin Cinta Shaklee hari ini:
Hubungi Tuan Nurul Ain binti Tuan Ismail
SMS@ Tel@ WA: 0133570906
COD AREA: USJ

Tuesday, May 7, 2013

[Heart Burn; Pedih Ulu Hati]

Anda alami pedih ulu hati ni??? Biasa individu yang berbadan besar dan berperut buncit alaminya..


Sebab asid perut tertolak ke atas..

Ibu-ibu mengandung 2nd trimester ke atas akan alaminya..

Haaaa yang peliknya, saya mengandung kedua2 anak sebelum ni 5 bulan ke atas dah start pedih ulu hati terutama bila makan benda berminyak dan lepas makan terus baring..

Anak ketiga ni belum alamai lagi alhamdulillah.. 2 hari lagi dah nak masuk trimester ketiga, nak masuk 7 bulan dah.. Sekejap je..

Hmmm kali ni makan betul-betul jaga.. Awal pagi tak ambil 'heavy breakfast'..
Memadai ESP, Cinch Choco.
Tengah hari baru makan nasi.. Petang ringan-ringan dan malam biasanya makan buah atau minum air je..

Sebelum tidur amalkan Ostematrix 4 biji alhamdulillah tanda-tanda perut pedih tak ada..

Ok, biasanya ubat pedih ulu hati atau gastrik Magnesium Trisilicate..
Dalam Ostematrix ada Magnesium memang bersifat alkali boleh membantu meneutralkan asid perut..

-Pedih ulu hati tiada, krem sana sini tidak berlaku-

Alhamdulillah..

-----
Nak order?

Sms@Whatsapp: 0133570906; Ain



Thursday, May 2, 2013

Atasi Sembelit

Assalamualaikum..

Anda mengandung dan berpantang??
Sembelit ni jadi sesuatu yang sinonim dengan 2 insan ni..

Kalau mengandung, sembelit biasanya disebabkan pengambilan vitamin yang ada iron..

Kalau berpantang, sebab kurang air..

Saya nak share sedikit pengalaman saya, jangan biarkan diri kita terdedah sedikitpun dengan sembelit..

Banyakkan minum air kosong, makan buah-buahan dan sayur-sayuran. Lebih melebihpun tak apa..

Contoh; pengalaman mengandungkan anak pertama Ainan. Waktu tu tengah belajar. Setiap hari saya akan beli bermacam-macam jenis buah.. Tapi kebiasaannya cari buah yang tahan.. Macam manggake.. Sampaikan kawan tegur 'mengidamke'.. Hehehe ni bukan tahap mengidam tapi jaga-jaga elakkan sembelit..

Widad, ambil obimin. Teruk juga sembelitnya.. Yang ketiga, dah standby dengan suplemen dan buah selalu penuh peti..

Suplemen yang boleh cegah sembelit, Ostematrix (kalsium magnesium). Bukan tu je lenguh-lenguh, krem kaki sakit sana sinipun boleh hilang alhamdulillah..

Buah-buahan yang kita nak makan semasa mengandung ni kena jaga betul-betul.. Kurangkan makan pisang walaupun pisang tu sangat baik tapi glisemik indeksnya sangat tinggi..
Berat boleh naik mendadak kalau duk amal pisang je selalu. Betik ok.. Saya beli betik muda buat jeruk emmm sedapnya.. Kuah tak boleh hiruplah sebab nak buat jeruk banyak gula kena letak..

Dan yang terbaik, buah prunes.. Yang tu sangat melawas.. Terbaik..

Oh ye, saya amalkan Cinch Shake Choc setiap pagi. Kandungan Cinch ni yonggi fiber juga membantu melawaskan.

Jadi pantang nanti tak risau dah nak makan apa untuk elakkan sembelit..

1) minum air kosong banyak
2) makan sayur
3) makan buah
4) amalkan Ostematrix
5) amalkan alfalfa (selepas anak lepas zon jaundice atau kuning sebab alfalfa ni ala-ala herba, sedikit panas.. Jadi elakkan pengambilan selepas bersalin tu. tunggu semua stabil baru makan)


Khasiat alfalfa;
1) mengecutkan rahim (menyempitkan semula peranakan, lepas nintak payah makan jamu dah.. Jamu semulajadi dah ada)
2) mengurangkan retensi air (bagus untuk ibu berpantang sebab badan kita kan banyak air semasa mengandung, pengambilan alfalfa boleh bantu kita cepat kurus)
3) detox (buang segala toksin; wajah berseri)
4) tinggi fiber (mengelak sembelit)
Macam-macam lagilah













Ostematrix mencegah daripada sembelit

















Herb-LaxTM Shaklee didatangkan dengan kombinasi herba yang telah digunakan secara tradisional untuk melegakan sembelit dan meningkatkan proses pencernaan secara lawas.*

P/S: tak digalakkan untuk ibu mengandung mahupun menyusu










* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.




-------------
Hubungi Ummu Ainan
Shaklee ID867161
SMS/WeChat/Whatsapp: 0133570906