Thursday, December 31, 2015

SET LENGKAP IBU HAMIL


Assalamualaikum dan selamat pagi. Di atas ni ialah set lengkap ibu hamil. Hari ini hari terakhir promo YES Pack daripada Shaklee. Belian 1 set lengkap ni anda layak dapat diskaun 5% dan jika anda register ahli, layak dapat bonus lagi 5% tau. Jimat berganda-ganda. 


Best ke best?

Apa yang akan anda dapati apabila amalkan set ni?

  • Hemoglobin naik
  • Imunisasi ibu dan kandungan tinggi
  • Mencegah keguguran berulang
  • Menguatkan rahim
  • Mengelakkan anemia
  • Mengelakkan krem kaki
  • Menguatkan tulang ibu dan kandungan
  • Mencegah kecacatan saraf dan tulang bayi
  • Membuat anak di dalam kandungan lebih bijak berbanding bayi-bayi lain
dan banyak lagi.

Nak petua naikkan Hemoglobin?

Whatsapp saya ye.

0133570906
0133570906
0133570906

Tuesday, December 22, 2015

Friday, December 18, 2015

PHOTOSHOOT DI PANTAI BUKIT KELUANG, BESUT




Semalam sampai KB dari KL jam 7.50pagi. Sempat makan di KB nasi tumpang. Balik ke Besut. Buat order Shaklee online, petangnya photoshoot di Pantai Bukit Keluang. 

Subhanallah, Masya-Allah cantiknya kawasan. Dah lama tak tengok cantik macam ni.. Bila buat photoshoot botol-botol suplemen lagi terasa indahnya alam semulajadi ciptaan Tuhan ni.. 

Tak boleh nak berlama-lama di sini. Angin terlalu kuat.. Bergoyang-goyang botol suplemen tu ditiup angin.. 

Serius, tempat ni sangat cantik..

Wednesday, December 16, 2015

CHAR KUE TEOW DI SEKSYEN 19 SHAH ALAM. ANDA MESTI CUBA



Dah lama teringin nak makan Char Kue Teow ni. Tapi tak tahu dekat mana sedap. Biasanya makan dekat Besut je kalau balik kampung. Dah lama tak balik kena cari jugalah dekat Lembah Klang ni. 

Kebetulan check up ibu mengandung di KKIA Seksyen 19 Shah Alam. Sebelah tu meriah kedai makan. Sedap-sedap pula tu. Nampaklah kedai makan Char Kue Teow ni. Bila singgah, order. Alhamdulillah rasanya tak mengecewakan. Memang sedap. 


Bolehlah sesiapa yang teringin nak makan tu cari kat sana ye.. 


Selamat mencuba!!! 

SAIZ BADAN BERKURANG DENGAN SET SLIMMING SHAKLEE


Beliau mengamalkan ESP, Alfalfa dan Lecithin. 

Inch loss dengan set kurus Shaklee

TESTIMONI KULIT LICIN SELEPAS AMALKAN SUPLEMEN SHAKLEE


Testimoni amalkan suplemen Shaklee. 

Wajah menggerutu kini halus mulus. 


Apa yang beliau amalkan? 

πŸ‘‰πŸΏ Vita C 
πŸ‘‰πŸΏ Vita E 
πŸ‘‰πŸΏ ESP
BELIAU AMALKAN SECARA KONSISTEN.

Sampai bila anda nak biarkan kulit anda terus-terusan menggerutu? Pastikan produk yang anda ambil terjamin selamat, diiktiraf KKM dan telah lama berada di pasaran. 

Follow ig 
@tuan_nurul_ain
@tuan_nurul_ain
@tuan_nurul_ain

Whatsapp order
0133570906

TIPS LAMBATKAN PENUAAN DENGAN SUPLEMEN SHAKLEE


Orang tegur anda cepat tua? 

Ok, penuaan lebih cepat berlaku apabila badan kita banyak hasilkan AGE Protein. 
AGE Protein akan aktif apabila pengambilan gula dan karbohidrat seharian kita ambil tinggi. 

AGE Protein ni menyebabkan penuaan dan mempercepat adanya penyakit akibat penuaan. Contoh penyakit tua, Diabetes, Darah tinggi, Sakit Jantung. 

Tanpa kawalan pengambilan gula seharian, faktor penuaan lebih cepat berlaku. 

Wajahpun semakin hilang serinya. Betul tak? Ok, hari ni nak share pasal ESP ni. Apa kaitan ESP dan penuaan? 

ESP ni Protein, ia bertindak pelepasan gula@ tenaga di dalam darah berpanjangan. Jadi, lepas minum rasa kenyang lama. Bila ambil ESP, ketagihan untuk mengunyah dan mengambil karbohidrat berkurang. 

Semakin kurang karbohidrat seharian, awet mudalah anda. Nanti umur dah 40 tahun, orang tegur umur 30 tahunke? Mesti riang gembirakan? 

Penyakit-penyakit penuaanpun dapat dicegah. Jadi, badan kita akan mengalami penuaan yang sihat. Bukan tua dengan pelbagai penyakit. 

Mudah-mudahan bila tua nanti kita masih boleh beribadah dengan kuat. Boleh ke sana ke mari melancong melihat buni Allah yang luas ni dengan pasangan masing-masing. Seronokkan? 

Replace meal 1@2 kali sehari dengan ESP, tidak perlu ambil Karbohidrat lagi. Kesannya, AWET MUDA. 


Nak order? 

Whatsapp je boleh; 

COD USJ dan Batu Tiga

Penghantaran seluruh Malaysia dengan Poslaju @ Gdex @ Citylink. 


Tuesday, December 15, 2015

JERAWAT TIADA DENGAN SUPLEMEN SHAKLEE

Suplemen Shaklee
Testimoni jerawat dengan suplemen Shaklee

Atas ni testimoni customer yang amalkan suplemen Shaklee kerana mengalami masalah kulit yang berjerawat. 

Apa yang beliau amalkan? 

πŸ‘‰πŸΏ GLA
πŸ‘‰πŸΏ Chewable C 
πŸ‘‰πŸΏ Vita-C Plus 
πŸ‘‰πŸΏ ESP 
πŸ‘‰πŸΏ Vita E 
πŸ‘‰πŸΏ B-Complex 
πŸ‘‰πŸΏ Gentle Make Up Remover 

Agak-agak kalau kulit anda alami transformasi macam ni gembira tak? 

Mesti kita suka bila ambil suplemen dapat sembuhkan masalah kulit. 

Jangan tak tahu, di farmasi ada jual antibiotik khas untuk jerawat. Tapi tak eloklah. Baik lagi penggunaan suplemen semulajadi ni. Hasilnya mungkin lambat tapi selamat. 

Nak order, Whatsapp je nombor ni ya: 


Pengedar Shaklee USJ, Pengedar Shaklee Batu Tiga. 

Boleh COD di 2 kawasan di atas atau pos ke seluruh Malaysia menggunakan khodmat poslaju, Gdex atau Citylink. 

Sunday, December 13, 2015

SUPLEMEN SAKIT GIGI

suplemen shaklee
Petua sakit gigi


Anda sakit gigi?

Di sini ada petua iaitu 'home remedies'. Pemulihan tanpa ubat. Bukan bermakna anda tidak perlu jumpa doktor gigi, tetapi boleh cuba dahulu petua sakit gigi berikut terutama ibu hamil. Ada rawatan gigi hanya boleh diambil selepas bersalin. Antibiotik juga tidak semua dapat diambil. bertahanlah ya wahai ibu. 

Tips ini saya peroleh semasa travel di Itali baru-baru ini. Kejadiannya, ada satu malam tu saya tidur tanpa gosok gigi sebab penat sangat. Paginya gigi mula berdenyut. Amalan saya sebelum ini kalau gigi dan gusi mula menunjukkan jangkitan kuman, saya akan gosok gigi sampai berdarah. memang sental habislah gusi tu. Tapi apa yang berlaku selepas itu? Tiba-tiba gusi pula bermasalah. Pipi menunjukkan pembengkakan. Sedih. Sudahlah jauh di tempat orang. Pergi farmasi, hanya boleh ambil Paracetamol sahaja. Antibiotik jauh sekali. 

Cari Listerine. Tidak juga surut. Kumur dengan air garam. Sakit hilang tetapi pipi tetap bengkak. Sampailah jumpa seorang kawan ni, beliau sarankan ambil Garlic dengan dos yang tinggi. Dahlah garlic saya dah habis. beliau bagi 10 biji. Malam sebelum tidur ambil 5 biji, alhamdulillah dengan izin Allah esoknya bengkak pipi mula surut. 

Bagaimana garlic membantu surutkan bengkak?

 Sifat garlic itu ialah antibiotik, anti fungus anti virus semulajadi. Antibiotik sebenar ibu mengandung tidak boleh ambil, jadi perlukan antibiotik semulajadi untuk hilangkan bengkak. 

Ada kesan juga disebalik pengambilan Garlic pada dos yang tinggi ini, anda akan mengalami pening kerana garlic bertindak mencairkan darah, gabungan Vita-Lea, Vita-C dan B-Complex sangat perlu untuk naikkan semula tekanan darah anda. Jadi, sebelum anda cuba-cuba makan sendiri pastikan konsult saya dulu ye. 

Ok, bagaimana pula kalsium diperlukan untuk merawat sakit gigi? 

Kesihatan kita bergantung kepada nutrisi harian. Jika tidak cukup salah satu nutrisi contohnya kalsium, ia akan memberi kesan kepada gigi dan tulang. Salah satu faktor sakit gigi berpunca daripada kekurangan kalsium. 

Jadi, pastikan anda mengambil jumlah kalsium yang cukup setiap hari samada daripada produk tenusu atau tambah dengan suplemen Ostematrix. I.Allah sakit gigi tidak akan berulang lagi. 

Selamat mencuba. Sebelum ambil, pastikan dapat konsultasi dahulu ye. 

Nak order, hanya Whatsapp Ain:

0133570906
0133570906
0133570906


Saturday, December 12, 2015

KORANG TAHU TAK LECITHIN BANTU KURANGKAN BENGKAK SUSU?

Lecithin bantu elak bengkak susu

Korang tau tak? 

Lecithin membantu mengurangkan bengkak susu. Dahlah bagus untuk ibu lepas bersalin untuk kembalikan bentuk badan supaya langsing seperti sebelum hamil, tapi ada manfaaat lain iaitu bantu ibu-ibu yang alami bengkak susu ni. 

Sebab mengapa Lecithin boleh membantu menyelesaikan dan mencegah saluran tersumbat tidak jelas. Penerangan Dr. Jack Newman, "Ia boleh bertindak demikian dengan mengurangkan kelikatan (kepekatan) susu dengan meningkatkan peratusan asid lemak poli tak tepu dalam susu. " Lecithin adalah pengemulsi, molekul phospholipid (seperti Lecithin) mengandungi unsur-unsur hidrofobik dan hidrofilik ; bahagian hidrofobik mempunyai pertalian untuk lemak dan minyak , dan bahagian hidrofilik mempunyai pertalian untuk air. 

Selain daripada Lecithin, ibu-ibu yang mengalami bengkak susu juga digalakkan mengambil B-Complex dan GLA Complex. (Sumber)


Amalkan 6 biji sehari, apa yang anda bakal dapat? 

• Langsing
• Kulit berseri
• Kurangkan bengkak susu
• Susu ibu berkhasiat untuk otak perkambangan otak bayi 
• Bagus untuk emosi ibu

Apa lagikan.. Order LECITHIN set promo bulan ini. Boleh amalkan 7 bulan. Expiredpun 2017. Anda memang boleh buat stok setengah tahun. 

Apa lagi, Whatsapp  order dengan; 

Ain

Friday, December 11, 2015

KORANG TAHU TAK LECITHIN BANTU CEGAH PENGERASAN ARTERI?

Jantung
Lecithin untuk jantung sihat
Korang tau tak? 

Lecithin perlu diambil setiap hari sebagai langkah menjaga kesihatan iaitu mengelakkan pengerasan arteri. 

Cuba anda bayangkan salur darah kita ni macam getah paip, kalau lemak banyak tidak dibuang, lemak tu akan alami pengoksidaan, yang buatkan arteri atau salur darah keras. Kalau dah keras, tambah lagi lemak baru, lama-lama tersumbatlah. Itu salah satu penyumbang strok. 

Belum masuk strok pendarahan lagiz arteri dah tak fleksibel, apabila ada tekanan baru lama-lama pecah. Nauzubillah. 


Ambil setiap hari ye. 

Jantung sihat, kulit berseri, otak cerdas. 


Whatsapp order;

Ain-

COD USJ, BATU TIGA, pos seluruh Malaysia.

Thursday, December 10, 2015

KORANG TAHU TAK LECITHIN BAGUS UNTUK DEMENTIA DAN ALZHEIMER?

Dementia, Alzheimer
Lecithin


Korang tau tak? 


Lecithin digunakan dalam perubatan untuk merawat pesakit yang mengalami masalah memori iaitu Dementia dan Alzheimer. 

Kolina yang terdapat di dalam Lecithin akan ditukarkan kepada Acetyl Choline, neurotransmitter khas menyampaikan maklumat daripada neuron otak. 

Jika anda amalkan, bukan sahaja untuk diet, tetapi bagus untuk ingatan. 

Maklumlah kita ni semakin hari semakin pelupa. 

Ambil Lecithin, masalah lupa tidak berlaku lagi. 


PROMO bulan ini beli 6 PERCUMA 1. Atau beli 2 botol diskaun 5%. 

Hubungi Ain;

Tuesday, December 8, 2015

TRIP PERCUMA SHAKLEE KE ITALI 2015 - MILAN 1

Baru sempat nak update gambar-gambar sepanjang di Milan. Hari pertama berada di itali.

Cantik dedaunan mapel di belakang tukan
Perjalanan nak pergi sarapan. Sampai pagi, sampai-sampai terus kena jalan

Bukan beratur sebab penuh tapi sebab kena ambil gambar dengan presiden Shaklee dulu. Mr Hermant Singh    

Bergambar dulu
Ini nama hotel kami sarapan tu


 jkdjljsd



Atas meja ada 2 air mineral. 1 natural lagi 1 sparkling. Siapa yang suka air berkarbonat tu bolehlah amalkan
Nak juga posing depan hotel tu

Eh eh ada anak comel kat belakang join kami berempat bergambar. Gambar nipun kanak-kanak yang ambilkan


Tepi hotel je ni tapi suasana dia cantik sangat



Bergambar depan pagar hotel nak nampak tulisan tu hehe

Nak pergi mana tu

Bersambung



Sunday, December 6, 2015

NAIKKAN HEMOGLOBIN DENGAN SHAKLEE

Vita-Lea, B-Complex dan Vitamin C

Pada 2/12/15 lepas saya buat check up ibu mengandung. Cek Hemoglobin wahh terkejut sebab mencanak naik. 

2 bulan sudah HB 11.8, bulan lepas turun 11.7. Tapi check up baru ni HB naik 12.8. Tinggikan? 


Apa rahsianya? 

Nampak suplemen di atas tu? 

Vita-Lea 2 biji 
Vita C 2 biji
B-Complex 2 biji

Ambil 2 kali sehari, maksudnya double dose di atas ye kakak-kakak sekalian. 

Puas hati. Lepas bacaan tu nak tinggal suplemenpun sayang. 


Oh ye, suplemen ibu hamil ada tambahan ESP, Omega Guard dan Ostematrix. 

Bulan ini sahaja ye, PROMOSI 5% untuk belian prenatal set. 

Jimat, untung, semestinya berbaloi dengan apa yang anda bayar apabila result check up sangat baik. 


Apa lagi, ingat hamil, ingat Shaklee. 

Hubungi saya Ain, pengedar tetap Shaklee anda. 








Saturday, December 5, 2015

CEGAH GIGI SENSITIF SEPANJANG KEHAMILAN

Ostematrix di Coloseum, Rome Italy

Semasa di Itali minggu lepas, Ostematrix ini peneman setia saya. Pada saat kaki mula lenguh, jari-jari kaki hampir krem, telan sahaja Ostematrix 4 biji sebelum tidur dan urut kaki pakai losyen, alhamdulillah esoknya sakit kaki pulih seperti biasa dan tiada lagi lenguh-lenguh. 

Oh ye, bagi ibu hamil gigi dan gusi sangat sensitif. Doktor gigi saya dah oesan, sepanjang kehamilan, perubahan hormon akan menyebabkan gigi dan gusi lebih sensitif, gusi selalu berdarah dan gigi sering sakit. 


Penawarnya ialah ambil bekalan kalsium yang cukup. 

Ostematrix teman setia ke mana-mana. 


Selamat mengamalkannya. 


Thursday, December 3, 2015

PASTA AGLIO e OLIO ITALI YANG LAZAT


Pasta Aglio e Olio dari Florence, Itali ini nampak simple tetapi sangat lazat. Waktu ni saya minta sikit sahaja. Lepas tu MENYESAL sebab sedap tapi lepas tu tak ada tambahan dah.. 

Cari lagi lepas tu, makan di Rome tetapi tidak sesedap di Florence kerana pasta Rome ni kurang minyak. Agak kering. 


Nampak macam menyelerakankan? Tetapi tidak boleh lawan rasa di Florence tu. Kurang minyak. Kalau lebihkan minyak zaitun ni sedap dah. 


Semalam teringin nak makan lagi, orderlah di satu kedai. Rupanya menyelerakan tetapi rasanya berlebihan pelbagai rencah digunakan. Rasa asli Itli simple sesedap rasa. 


Rupa cantik tapi banyak rasa sangat. Sedap juga tapi memang tak boleh lawan original dari Itali. 


Ooo la laaa.. 

Wednesday, December 2, 2015

KORANG TAHU TAK LECITHIN DIAMBIL SEBAGAI PEMECAH LEMAK?


Korang tau tak? 

Pengambilan Lecithin selepas makan bertindak sebagai pengemulsi makanan iaitu mengeluarkan lemak berlebihan daripada badan, mengahalang obesiti dan mencegah penyakit kardiovaskular lain. 

Jika warga Italy semuanya kurus keran mereka kuat berjalan dan mengamalkan sejenis minuman yang tinggi alkohol selepas makan untuk membakar lemak, kita juga memerlukan sesuatu yang bertindak membakar lemak. 

Ambillah Lecithin sebagai pemecah lemak agar tiada lemak tepu tersimpan. 



Tuesday, December 1, 2015

MAKAN TENGAH HARI DI RIYAD YACOUT, MILAN ITALI


Riad Yacout 

Tempat lunch kami semalam di Milan. Restoran tempatan pemiliknya warga Lubnan. Kami dihidangkan nasi dengan ayam yang sangat sedap. 

Pesanan travel agent kami, setiap makanan di Italy telah siap bahagiannya siap dikira jumlah kalori bersesuaian untuk dibakar semula 1 hari (sebab tu warga Milan slim tidak kira tua muda, yang tuanya pun cantik, bayangkan nampak badan mereka fit tidak menggelebeh (semua pakai baju tebal)). 

Jika kita membuang atau tidak memakan semua portion itu, kalori yang ada tidak mencukupi dan tidak akan cukup tenaga digunakan untuk berjalan jauh, kesannya penat awal. 

Kalau kelihatan makanannya berminyak jangan takut kerana minyak yang digunakan minyak zaitun. 

Nota: Kami tumpang solat di restoran ini dan staf Shaklee non muslim juga sudah pesan esok boleh solat di restoran juga (tetapi ada kejadian berlaku semasa solat di restoran ini. Tandasnya banjir, maka solat hari berikutnya di masjid kawasan komuniti Muslim)

 

Zohor jam 12, Asar jam 2, Maghrib jam 4. Sangat pendek waktunya. (shaklee siap sediakan jadual waktu solat sepanjang kami di Italy) 

Sunday, November 29, 2015

BON VOYAGE MALAYSIA SELAMAT DATANG MILAN



Perjalanan yang agak panjang dari Kuala Lumpur ke Italy. Transit di Dubai 5 jam. Jumlah perjalanan 19 jam menghampiri 20 jam. 

Trip PERCUMA ini ditaja sepenuhnya oleh Shaklee khas untuk leader yang mengmpul point conference dengan jumlah tertentu. 

Ok, jumpa lagi. Nak turun breakfast. Dekat sini jam 6.45 pagi. Subuh lebih kirang Malaysia jam 5.40 lebih pagi. Tapi Zohor, Asar dan Maghribnya awal dan sangat pendek. Kami solat di Restoran tempatan. Solat sahaja di atas lantai macam tu je. 


Thursday, November 19, 2015

CHOCOLATE LAVA CAKE


Akhirnya, Chocolate Lava Cake terhasil juga semalam. 

Nak resepi? Lihat post sebelum ini, kalau nak masak sepenuhnya perlukan 20-25 minit, saya buat 15 minit sahaja untuk dapatkan lavanya

Tuesday, November 17, 2015

CHOCOLATE CUPCAKE PALING MUDAH


Ceritanya begini, anak sulung saya akan adakan jamuan di sekolahnya Isnin, 16 November. Jamuan akhir tahun. Si kakak asyik tanya umi nak buat kuih apa. Adoilah anak, umi tidak ada idea. Maka, terhasillah Chocolate Cupcake ni pagi semalam selepas tengok Youtube (resepi paling mudah). 

Bahan-bahan: 

1) 1 1/3 Cawan Tepung gandum
2) 1/2 cawan serbuk koko
3) 1 cawan gula kastor
4) 2 sudu kecil Baking Powder 
5) secubit garam

Gaul kesemua bahan di atas, kemudian tambah; 

6) 1/2 cawan minyak sayuran (saya pakai minyak masak sahaja) 
7) 2 biji telur
8) 1/2 cawan susu segar 

Kacau semua bahan di atas sebati kenudian tambah lagi; 

9) 1/2 cawan susu segar

Kacau perlahan sehingga semuanya sebati. 

Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 20 minit. 

Nota: cupcake ini akan membentuk sedikit lava di bahagian dalamnya (tapi saya masak sampai semuanya masak, tak ada lava). 

Kemudian, toppinglah dengan coklat ganache. Nyum... Nyum.. Licin anak-anak sekolah makan. 

Sunday, November 15, 2015

ORDER SHAKLEE 14/11/2015

Order semalam. Banyak Vitamin C yang keluar sebabnya semua pakat nak rembat offer Vitamin C bulan ni. 

Bagi anda yang juga mahukan Vitamin C ni boleh terus hubungi saya - 0133570906 - Ain. 

Friday, November 13, 2015

TRIP PERCUMA KE ITALI


Pagi tadi awal-awal lagi dah ke HQ Shaklee order barang (sebab stok susut hampir tiada lagi dah stok dalam tangan) dan ambil beg dan jaket percuma ke Itali ni. 

Alhamdulillah jaket tu saya dapat extra 1 saiz daripada saiz awal yang saya minta. Sebelum ni baju-baju saya semuanya XL sebab memang suka pakai baju besar, longgar. Kalau jaket XL tu terbayangnya besarlahkan. Cumanya, sebab preggy next week dah masuk 5 bulan, perut dah mula bulat, ada yang tak boleh zip ni karang. 

Dapat XXL syukur sangat-sangatlah sebab muat dan ada lagi longgar-
longgar.  

Lagi seminggu perjalanan, doakan kami selamat pergi dan pulang ye. 

Sunday, November 8, 2015

APAM BALIK MUDAH



2 hari lepas saya buat apam balik ni sebabnya tak cukup beli tepi jalan. 

Resepinya sangatlah mudah. Bahanpun apa yang ada di dalam rumah je. Rasanya semua orang ada kot kalau yang jenis memasak kat rumah tu. 

2 cawan tepung gandum
1 biji telur
1/2 sudu kecil garam 
1 sudu kecil baking powder 
1 sudu besar gula
1/2 sudu kecil Soda bikarbonat 
1 1/2 cwn Air

Cara-cara: 

blend telur, gula dan garam
Kemudian blend lagi air, gandum
*blend lama sikit biar dia naik
Goreng dlm kuali leper, tabur gula sikit, jagung di dalam tin atau pisang
Bila dah masak angkat letak butter sikit atas  tu. 

Thursday, November 5, 2015

TAT NANAS RAPUH CAIR DI MULUT

Semalam saya buat tat nanas ni. Pertama kali buat. Resepinya ambil daripada pak cik Google. Yang pastinya kalau nak rapuh gebu mesti ada tepung jagung dan tepung kastad dalam adunan. Tak lupa, mesti pakai mentega asli ye, kalau marjerin tak sedap. 

Resepinya ialah;

Bahan-bahan untuk tart:

  • 125 gram mentega (saya pakai Tatura butter) 
  • 1 sudu besar gula kastor 
  • 1 biji kuning telur 
  • 1 sudu besar minyak sapi 
  • 1 3/4 cawan tepung gandum* 
  • 1/4 cawan tepung jagung* 
  • 1 sudu besar tepung kastard* 
  • 1/2 sudu kecil garam halus, (jika guna unsalted butter) 
Cara-cara untuk tart:
  1. Pukul mentega ( dikeluarkan pada suhu bilik) bersama gula sehingga putih dan berkrim (saya buat tak putih sangatpun asal bertukar kaler sudah).  
  2. Masukkan kuning telur, minyak sapi dan garam. Kacau sehingga sebati. 
  3. Ayak ketiga-tiga jenis tepung (bertanda *). Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan sehingga menjadih doh yang lembut. Rehatkan seketika. 
  4. Masukkan doh ke dalam acuan tart, tekan dan gulung bersama inti nenas yang digentel kecil membujur. Susun di atas loyang yang dilapik dengan parchment paper atau digriskan dengan butter. 
  5. Sapukan atas tart gulung dengan bahan hiasan. Panaskan oven pada suhu 175 darjah celcius, masukkan kuih dan bakar selama 20-25 minit.
Bahan hiasan: 

  • 1 biji kuning telur 
  • 1 sudu air 
  • Setitik pewarna kuning telur (Star Brand ada jual) 

Bahan inti: 

• nanas 2 biji
• gula 2 cawan @ ikut kemanisan masing-masing 
• beberapa kuntum bunga cengkih


*jangan masukkan semua sekali tepung, tengok sampai boleh gentel sebab semalam masa buat tepung agak keras saya tambah minyak sapi untuk lembutkan (asalnya tak nak letakpun minyak sapi tu, tapi memang sedap tak rasa dan baupun kesapiannya tu).


Selamat mencuba. 

Wednesday, November 4, 2015

KORANG TAHU TAK WANITA KENA MAKAN NANAS?



Korang tau tak? 

Wanita benar-benar digalakkan memakan nanas kerana ia mengandungi enzim Bromalin yang berfungsi untuk membersihkan belakang rahim daripada darah kotor yang tertinggal semasa haid. 

Menurut Dr Hamid Arshat, wanita yang mengalami gangguan semasa haid iaitu haid tidak lancar menghadapi ketidakseimbangan hormone. 

Setiap wanita perlu memperbanyak pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran yang mengandungi Progrsterone dan Estrogen supaya 2 hormon ini seimbang di dalam badan dan tiada simpanan darah kotor di belakang rahim. 

Di samping itu, jangan abaikan pengambilan GLA Complex untuk keseimbangan hormone ini. 

Sangat bagus diamalkan selepas bersalin kerana semua darah kotor akan keluar. (Pengalaman saya sendiri, selepas ambil GLA Complex, darah berketul-ketul keluar sedangkan sebelum itu darah dah mula mengering, sungguh menakjubkan Subhanallah). 

Amalkan GLA Complex sebelum anda menghidap sebarang masalah rahim iaitu Cyst atau Fibroid (disebabkan oleh ketidakseimbangan hormone).

Bagi yang ramai anak perempuan, jangan lupa sentiasa sediakan buah nanas untuk anak-anak di rumah. 

Sekian, wallahu 'alam. 

Tuesday, November 3, 2015

KORANG TAHU TAK PELBAGAIKAN MENU MAKANAN UNTUK ANAK YANG TIDAK MAHUMAKAN?


Korang tau tak kalau anak tak berselera makan kena pelbagaikan menu makanan? 

Kalau anda bergantung dengan suplemen semata-mata tetapi hari-hari masak nasi lauk telur, ayam goreng, anal akan jemu. 

Pelbagaikan menunya, buat kuihke, hias cantik-cantikke (yang ni saya tak ada bakat hehe). Tarik dahulu seleranya barulah pujuk makan nasi. 


AMARAN!!! 

Jangan bagi anak makan jajan, masak menu yang ada MSG, atau letak kiub-kiub perasa. Ia salah satu faktor yang menyebabkan anak anda tidak mahu makan. Hanya tertarik kepada jajan semata-mata. 


Kemudian, berilah anak anda suplemen supaya nutrisi hariannya cukup. 



Sunday, November 1, 2015

HOMEMADE CHURROS


Semalam beli Nozzle khas untuk churros ni. Kodnya E852. 

Senang je rupanya nak buat ni. Tapi waktu nak goreng tu agak mencabar. 

Nak tahu resepi? 

Bahan-bahan:

1 cawan air (pakai cup ye) 
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu besar makan mentega/minyak
1 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla
1 biji telur

Perhiasan:
Gula halus dicampurkan sedikit dengan serbuk kayu manis (saya tak letakpun sebab tak ada) 

Cara-caranya:

1) Didihkan air, gula, garam dan mentega. 

2) Setelah mendidih, perlahankan api masukkan tepung dan kacau sehingga sebati. 

3) setelah sebati, keluarkan daripada api, masukkan telur dan esen vanilla. Saya putar pakai mesin pemutar sekejap. Kalau tak ada, kacau je macam biasa. 

4) Setelah adunan sejuk, masukkan ke dalam piping bag dan masukkan sekali nozzle khas churros ye. 

5) panaskan minyak dan pipe adunan ke dalam minyak. 

HATI-HATI! PANAS! 

6) selesai masak, tabur gula halus dan serbuk kayu manis tadi dan boleh dicicah dengan coklat cair. (Saya pakai dark chocolate coin, masukkan sedikit susu full cream (itu je yang ada) dan sedikit susu pekat. 

Siap untuk dimakan. Ngap!!! Hehe 


Baca Bismillah dulu ye. 



Thursday, October 29, 2015

JANGAN MIMPI BISNES BESAR KALAU JUAL KARIPAP SEBIJIPUN BELUM MAMPU



Bila baca tajuk post ni apa perasaan anda? Saya ikuti post di FB Puan Ainon Mohd. Dari awal berkecimpung dengan Shaklee hinggalah sekarang. 

Puan Ainon banyak cerita real bisnes kehidupan asli para peniaga di luar sana. Bagaimana bisnes bangun dan lingkupnya. Dan bagaimana peniaga MLM terperangkap dengan hutang. 

Seperti anda sedia maklum, Shaklee yang dikelolakan oleh kumpulan Jutawan Shaklee memang tidak terlibat dengan aktiviti mengejar pangkat dengan berhutang. Beli stok ribu riban. Yang tu memang tak ada. Tapi yang adanya ialah, mata mula kelabu apabila bonus telah berkepuk-kepuk masuk akaun bank. 

Pada saat ini, ramai yang berani berhenti kerja dan membuat komitmen dengan bank. Hasil keyakinan, dengan pangkat sekian-sekian tidak akan mengalami kejatuhan. Pada saat MLM tengah BOOM, puan Ainon ada sebut, sesuatu bisnes akan mengalami keluk yang tidak stabil iaitu permintaan sangat tinggi kerana pada saat ini fenomena berlaku. 

Suatu masa, fenomena akan jatuh dan bisnes akan seperti sediakala dan kembali ke keluk asal. Itulah permintaan bisnes yang sebenar. Semua yang puan Ainon sebut telah TERBUKTI. 

Pada saat ekonomi jatuh, ramai yang tersungkur tambah-tambah lagi yang telah berhenti kerja suami isteri dan memegang tanggungan yang sangat besar. Lap peluh.. 

Beringat sebelum kena, berjimat sebelum papa. 

Kembali kepada kisah karipap di atas, saya terfikir-fikir juga mahu jual apa yang permulaannya dari dapur sendiri. Setelah ditapis-tapis, aduuhh semua tidak mampu. Sampailah beberapa hari lepas , anak sulung saya promot biskut coklat kepada kawan-kawannya. Laku keras!!! 

2 singgit 2 singgit 2 singgit!!!! 

Sebenarnya tiada untungpun hehe. Sebagai permulaan, galakan untuk si kecil yang berusia 7 tahun berniaga. Maksudnya, anak inilah yang akan memiliki sebuan syarikat gergasi apabila dewasa kelak. 

Saya sendiri masih bisnes Shaklee, base yang saya bina 3 tahun lepas agak kujuh alhamdulillah kerana ia daripada sharing di blog dan FB, pelanggan tidak pernah putus. Jika naik disebabkan fenomena, akan tersungkur dengan tersungkurnya fenomena. (Tapak perniagaan tiada, hanya tertolak kerana ombaknya tinggi). Saya terselamat daripada sebarang hutang, boleh jadi kalau saya rakus, saya akan mengalami nasib yang sama seperti nasib-nasib yang pernah diceritakan Puan Ainon sebelum-sebelum ini. 

Nota: mahu mulakan bisnes, pastikan ia bermula dari bawah. Tiada yang indah dan mudah menanti anda. Rancang kewangan anda sebaiknya. (Pesanan ini juga untuk saya sendiri yang baru mula bertatih)

Wednesday, October 28, 2015

RAWATAN MENGANDUNG DAN PERGIGIAN PERCUMA DI SINI



Saya nak kongsi tentang klinik kesihatan kerajaan ni. Best!!!..

Bagi anda yang dapat PERCUMA rawatan di hospital swasta boleh sahaja pergi ke sana. Untuk saya yang tak ada company yang cover, klinik kerajaanlah pilihan terbaik. Lagipun sekarang ni cepat sangat servisnya. 

Pagi ni saya ada check up, kena minum air gula sebab ada family history diabeteskan. Anak-anak sebelum ni tiada GDM alhamdulillah. Manalah tahu kot-kot yang ni lain pula kan, lagipun nak masuk 4 orang anak. Badan dah tak fit macam zaman anak dara. 

Berat naik sikit je 300gram. Nurse dah pesan minggu lepas kena naik 500g je bukan 5kg. Jadi, makan memang jaga betul. Karbopun dah kurang. Sebab pening dah kurang. Malampun jarang makan. Rajin meroti tapi makan sikit-sikit je. 

Protein ESP dan Cinch ambil. Set suplemen hamil Shaklee pun makan. Hemoglobin cantik 11.7. Protein dalam darahpun tak ada alhamdulillah. 

Ambil darah untuk MGTT jam 8.10am. Kena ambil darah lagi sekali jam 10.10 am. Siap check up perut 9 am lebih. Apa nak buat dalam tempoh sejam lagi ni. Sayapun naiklah ke klinik pergigian dalam klinik kesihatan ni juga. Mengisi waktu lapang hehe. Maklumlah PERCUMA. 

Tunjuk sahaja buku pink kehamilan tu, ambil nombor lain daripada orang lain. Tak sampai 10 minit doktor dah panggil. Orang lain ramai lagi. Baru tahu ada keistimewaan ibu hamil ni. Suka suka suka. Siap tampal gigi PERCUMA. Kalau pergi swasta dah habis RM100. 

Ok, jam dah 10.10am. Saya pergi ambil darah dulu ye. Sambil-sambil je kan. Siap update blog lagi hehe. 

KRIM SAPU MENCEGAH DAN MENGURANG STRETCH MARK


Saya bersiaran dari klinik ni. Check up perut. Nak kongsi pasal cream Cocoa Butter ni. Semalam beli di Guardian USJ 1, belipun sebab botol kecil dan hargapun murah hehe RM4 lebih je. 

Siapa yang mengandung disarankan pakai krim ni. Kalau mengandung perut kecil oklahkan. Kalau perut jenis besar, habis pecah perut tu nanti. Untuk elakkan strecth mark, sapu Cocoa Butter ni setiap hari. Menjadikan kulit anda lembut. 

Di samping tu pengambilan Protein cukup sangat-sangat digalakkan. Ambil ESP ye puan-puan supaya keperluan Protein mencukupi tanpa lemak berlebihan. 

Ok, nak minum air gula ni. Buat test MGTT. Seram... 

Tuesday, October 27, 2015

DOUBLE CHOCOLATE COOKIES


Hari ni buat cookies ni. Rasa dia macam Milo masuk angin yang kita makan masa kecil-kecil dulu. Sedap. Anak-anakpun suka. Boleh buat bisnes ni.. Hehe

Monday, October 26, 2015

SAKIT MATA KETIKA HAMIL?


Musim-musim jerebu ni memang agak kritikal untuk kesihatan mak yong. Asal keluar rumah je, balik mesti tak sedap badan, tak sedap tekak. Paling ketara mata mula gatal. 

Alergi mengandungke ni? Tapi ramai pula yang bagitahu mereka alami perkara sama. Memang sebab jerebulah nikan. 

Minggu lepas pergi Kelantan saya ingat nak cari Eye More untuk legakan gatal-gatal mata di KPJ Perdana. Sekali receptionist kata kena pergi jumpa doktor. Alaahai. Tak rajinlah pula. Kebetulan adik ipar Pharmacist (alhamdulillah walaupun saya ni surirumah je tapi dikelilingi doktor pakar, doktor-doktor, pharmacist, dietition, terbaru mak tiri sayapun lecturer nurse, rujuk mereka sahaja). 

Saya tanyalah apa yang paling sesuai untuk ibu mengandung ni dan yang paling selamat. Kata pharmacist, eye more selamat, tapi kalau teruk doktor akan bagi eye drop yang ada antibiotik sikit (kena pergi kliniklahkan nak tengok tahap teruk dan kritikal macam mana). 

Semalam belilah eye glow ni.. Eye more dah tak ada ye? Hehehe. Lama tak beli. Dulu eye more ni boleh beli di mana-mana. Sekarang cari di stesen minyakpun tak ada. 

Ok. Lepas buka, pastikan lepas 4 minggu buang ye. Jangan pakai lagi.

Saturday, October 24, 2015

HOMEMADE SHELL OUT EH SHELL IN


Kalau makan di kedai namanya Shell Out, kalau masak sendiri Shell in lah ye hehe. Ramai yang duk post pasal Shell Out, pastu ada yang masak sendiri dan tabur atas meja macam tu je. 

Sesungguhnya daku terliur. Kebetulan Khamis tu suami sms, 'masak sedap-sedap ye, abang puasa hari ni'. 

Errkkk puasake.. Isteri tak puasa, nak puasapun mana larat lagikan. Ok, fikir-fikir udang ada, tinggal cari ketam dan sayur je. Ada juga jagung beli tapi dalam gambar tak ada sebabnya jagung masih atas dapur tengah rebus lagi. 




Pernah bagitahu suami nak makan lambak atas meja, suami pelik, adake makan macam tu, kurang adabnya. Tapi nak makan dalam talam tengoklah nak makan macam mana (memang kami makan pakai talam tu). Nak letak nasipun tak muat.. Itupun ada tambahan udang rebus lagi. Banyak.. Maka, lambak jelah atas meja. Meja tu dialas dengan parchment paper. Memang food gradelah kan. 

Tengah-tengah makan, anak sulung, 'nikmatnya.. Nikmatnya'. Kena tegur. 'Sebut jelah alhamdulillah' hehe maklumlah maknya jarang masak. Baru je nak berjinak-jinak masak lauk sedap-sedap ni. 

Memang puas hati sangat masak sendiri sebab kos semua tu dalam RM50 lebih je. Ketam RM29/kg, 4 ekor baru RM36. Tak payah siang, suruh je orang kedai potong siap. Balik tinggal cuci je. 

Nak tak resepi ketam sambal tu? Ada yang share resepinya. 

Bahan-bahan Ketam; 

1) cili kering (kisar) 
2) bawang besar
3) bawang putih
4) bawang merah
5) halia
6) pati ikan bilis
7) sos tiram
8) sos cili 
9) sos tomato
10) sos ikan
11) telur sebiji
12) gula
13) garam

Kisar semua bumbu tu, tumis. Kemudian masukkan bahan-bahan lain, masukkan ketam, tutup kuali sampai ketam masak. Dah masak, pecahkan telur sebiji kemudian kacau-kacau sampai masak. 

Udang
Ambil bumbu 1-5) tumis, kemudian perasakan dengan garam dan gula. Siap. 

Sayur-sayur

1) Brokoli
2) Baby corn
3) Carrot

Masak air, masukkan sedikit garam, dah mendidih celur sayur 2 minit, kemudian angkat. 

Jagung 

Rebus dengan masukkan sedikit garam sehingga masak. Siap untuk dihidang. 

Masakan saya tu sesuai untuk 4 orang dewasa, sebabkan makan dengan anak-anak terasa lebih-melebihnya. Sedap, puas hati. Alhamdulillah.